LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

’t Kroegje geeft knipoog naar jaar 1409 met ‘gratis wijnactie’ voor vrouwen

Radiointerview Chantal Kuipers

Zwolle – Alle vrouwen die dinsdagmiddag tussen 16.30 en 18.30 uur café ’t Kroegje binnenstappen kunnen rekenen op gratis wijn. Sylvia de Raay, uitbater van het café aan de Steenstraat 9 in Zwolle, ‘het Wytenhuis’, geeft hiermee een knipoog naar het verleden. Lang geleden kregen de vrouwelijke bewoonsters van het Wytenhuis ieder jaar een vat boter van een rijke edelman. Nu het geven van boter niet meer in zwang is, maar de uitbater toch iets met dit historische feit wil doen, heeft ze samen met het Zwols Vrouwenplatform, de ‘gratis wijn’ actie bedacht.

Vrouwenhuizen

Rond het jaar 1400 was Zwolle een middelgrote stad met enkele duizenden inwoners. De St. Michaelskerk bestond al. Met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gestart. De stad werd bestuurd door de elite die veel grond bezat. Op het religieuze leven werd streng toegezien. Het was de tijd dat de stad maar liefst 6 vrouwengemeenschappen had. Priesters uit de invloedsfeer van de Moderne Devotie brachten deze vrouwen samen. De vrouwen, die leefden als alleenstaanden in een soort lekengemeenschap,  werden financieel gesteund door rijke Zwollenaren.

Wytenhuis in Mussenhage

Zo was er  het Wytenhuis in de Mussenhage, buiten de Voorsterpoort (een stadspoort) en gelegen aan het water. Dit is nu de plek waar zo ongeveer de Pannekoekendijk is. Dit Wytenhuis werd in 1404 gekocht door zo’n rijke edelman Wyte van Windesheim. In 1409 schonk hij het huis aan zijn drie nichtjes die God wilden dienen. Ze leefden er in reinheid, onderdanigheid en liefderijkheid. Om de vrouwen in het huis ter wille te zijn schonk hij ze ieder jaar een vat boter. Totdat hij een andere biechtvader aan de nichtjes voorstelde en zij dit weigerden. Op dat moment haalde hij zijn nichten weg uit het huis. Twee van hen stuurde hij naar het klooster Klaarwater bij Hattem. De derde trouwde en kreeg een zoon, Johannes ten Kolke. De overige vrouwen bleven in het huis wonen en stonden onder de geestelijke leiding van het Fraterhuis. Het broederhuis dat financieel mogelijk was gemaakt door de steun van de broer van Wyte.

Foto’s © Peter Denekamp

Verhuizing Wytenhuis naar Steenstraat

In het begin van de 16 eeuw werd het Begijneklooster met het Wytenhuis overgebracht naar een plaats binnen de stadsmuren, de huidige Steenstraat. In latere tijden is het huis een café geworden. Anno 2018 prijkt de naam ’t Kroegje op de markiezen. Binnen kom je terecht in een interieur dat al 80 jaar onveranderd is.

Een prima ambiance, aldus uitbater Sylvia, om nog eens te proosten op de historie. Alle vrouwen van Zwolle zijn daarom dinsdag welkom om gratis wijn te komen drinken. “We hopen dat dit een jaarlijks terugkerende activiteit wordt om elkaar in het nieuwe jaar onder het genot van een glas wijn te ontmoeten.”

De meeste Zwollenaren hebben er nog nooit van gehoord. Café ’t Kroegje in de Steenstraat. Het kleine café in de binnenstad doet denken aan een huiskamer. Er liggen ouderwetse, wollen tafelkleden op tafel, in de hoek staat een stapel bordspellen en een gietijzeren kachel zorgt dat het behaaglijk warm is in de uitspanning. De kerstboom in de hoek en alle kerstlampjes zorgen voor extra sfeer maar de echte sfeer wordt gemaakt door mensen. Klanten, jong en oud, zitten aan de bar met elkaar te praten. Een hondje doet ongestoord een dutje op een stoel bij één van de tafeltjes. Een vrouw heeft wat stokbrood en Franse kaas meegenomen en deelt het met de andere stamgasten. En de dienstdoende barvrouw heeft altijd wel een mooi glas bier. Authentieke gezelligheid. Dat is ’t Kroegje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button