Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Liveblog waterschap: Droogte

Zwolle – Het droogteseizoen is weer begonnen. In een liveblog houdt waterschap WDO-Delta iedereen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in haar werkgebied. De frequentie hiervan is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.

Door klimaatverandering en weersextremen nemen de watervraag en de kans op droogte toe, terwijl de beschikbaarheid van water in voorjaar en zomer juist afneemt. Hierdoor kunnen vraag en aanbod uit balans raken, waardoor watertekorten ontstaan. Overal en altijd voldoende water van goede kwaliteit is niet meer vanzelfsprekend. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk om het beschikbare water beter te verdelen en er zuinig mee om te gaan.

Updates

In het liveblog zijn de laatste updates te lezen.

6 juli

Buien waren verfrissend, maar het wordt wel droger

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is de afgelopen twee weken redelijk gelijk gebleven en bedraagt 144 mm. Een groot deel van het werkgebied van WDO-Delta zit rond of onder dit landelijk gemiddelde. Het zuidelijke deel van het gebied (Salland) heeft de afgelopen periode minder neerslag gehad, daar ligt het neerslagtekort boven het landelijk gemiddelde (zo’n 162 mm). De grondwaterstanden zijn redelijk normaal tot laag voor de tijd van het jaar.

Door de neerslag van de afgelopen dagen zijn de grondwaterstanden op de lage gronden weer iets gestegen of is de daling wat geremd. Op de hoger gelegen gronden is het effect van de neerslag niet merkbaar. Rustig aan wordt het steeds wat droger. De neerslag van afgelopen weekend is lokaal zeer verschillend gevallen. Met name richting het noorden is meer gevallen dan in ons zuidelijke deel. Over het algemeen genomen, viel er niet die hoeveelheid die was voorspeld.

Het waterschap blijft sturen op maximale waterpeilen. In een groot deel van haar gebied is dit mogelijk. In hoger gelegen gebieden of locaties waar geen wateraanvoer mogelijk is, vallen watergangen droog.

De verzoeken om te beregenen met water uit de sloot nemen toe. Ze probeert hier zo goed mogelijk op in te spelen. De weersverwachting schets een beeld van overwegend droog met kans op zomerse temperaturen. WDO-Delta blijft alert, waarbij ze ook let op extremen, zoals een plotselinge omslag in het weer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button