KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Liveblog droogte WDO Delta

Zwolle – Het is droog in Nederland, ook in het gebied van WDO Delta. In dit liveblog houdt zij iedereen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in haar werkgebied. Hoe vaak ze dat doet is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.

Neerslag geeft verlichting, waterschap blijft op haar hoede

Donderdag 13 juli

De neerslag van afgelopen week geeft verlichting. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het gras in de tuin en langs de weg dat weer groen kleurt. Ook in haar werkgebied ziet het waterschap de grondwaterstanden bijtrekken. Toch lost de neerslag die gevallen is de droogte niet op. Met name in Drenthe blijft het droog. Ze is blij met de neerslag, maar blijft op haar hoede en houdt de droge omstandigheden nauwlettend in de gaten.

Groen gras door ‘hangwater’?

De grond bestaat uit verschillende lagen. De laag met grondwater is daar één van, deze ligt diep onder de grond. Een laag die dichter bij de oppervlakte ligt is de zogenaamde ‘hangwaterzone’. Zodra het regent, trekt het water als eerste door deze zone de grond in. Natuur en gewassen, zoals gras en mais, wortelen zich in deze zone en halen onder andere daar hun water vandaan. De buien van afgelopen week zijn een goede voorraad voor de hangwaterzone en daarmee voor de gewassen en de natuur. De groene kleur komt dus weer iets terug. Het overtollige water stroomt verder omlaag naar de diepere grondwaterlagen.

Volop water aanvoeren

We zien dat beregenaars een pas op de plaats maken en het aantal onttrekkingen daalt. In combinatie met de neerslag van afgelopen week zorgt dit ervoor dat de druk op het watersysteem afneemt. Toch blijft WDO Delta,  vanwege wisselvallige weersomstandigheden, alert op de droogte en zet ze alles op alles om de droogte te beperken. Waar het kan, blijven de waterpeilen op maximale stand.

Blauwalg

Op dit moment is er bij één van de officiële zwemwaterlocaties, de Lange Kolk in Den Nul, blauwalg aangetroffen. De Provincie Overijssel heeft voor deze zwemlocatie een waarschuwing afgegeven. Het risico op blauwalg wordt groter bij oplopende temperaturen. Op zwemwater.nl kan iedereen controleren waar men veilig een plons kan maken.

Bron
WDO Delta

Gerelateerde artikelen

Back to top button