BouwNieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpagina

LIVE VIDEO – Laatste delen IJsselcentrale tegen de vlakte

"En weg is e...."

Zwolle – “En weg is e…” met die simpele constatering van Willem Willemsen kwam er een einde aan het tijdperk IJsselcentrale. Vrijdagmiddag vielen de laatste stukken van het ooit zo markante gebouw tegen de vlakte. Net als al eerder in het proces, liep het ook nu allemaal even anders als gepland. De val van de eerste toren veroorzaakte een kabelbreuk waardoor de tweede toren bleef staan. Iets later moest ook deze er echter aan geloven. 

verslag: Martin van der Hooft / Foto’s: Peter Denekamp

Ooit waren de Centrale Harculo- zoals hij officieel heette – en haar schoorsteenpijpen een markante ‘landmark’ voor Zwollenaren. Of je nu vanuit de kant van Raalte, Wijhe of zelfs de andere kant van de IJssel kwam, de schoorstenen zien betekende dat je bijna thuis was. Maar zoals aan alles, kwam er ook aan de functie van de Centrale een einde. De opvolger – een zonnepanelenveld – ligt al op hetzelfde terrein én er is nog steeds een vergunning voor grootschalige energie-opwekking.

“Er kump altied wel weer wat terugge…”

Hoe die vorm gaat krijgen is niet bekend, maar daar waren de vele bezoekers op de dijk vanmiddag ook niet mee bezig. Onder hen een groot aantal oud-werknemers, die voor de laatste keer een blik wierpen op hun voormalige werkplek. Ook Willem Willemsen werkte er ooit. Hij was betrokken bij de bouw van PE5 (productie-eenheid 5) en nu dus aanwezig bij de laatste klap. Daarmee is het mooi rond aldus de bekende Zwollenaar. Op de vraag of het niet erg jammer was antwoordde hij op zijn bekende nuchtere manier: “Ach, er kump altied ook wel weer wat weer..”

Ook bij de val van de eerste toren waren we aanwezig. Nadat deze viel, wachtten we op de tweede. Dat duurde echter een behoorlijke tijd. Een kabelbreuk zorgde ervoor dat de tweede toren bleef staan. Pas na de reparatie van de kabel kon het sloopbedrijf verder.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button