Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Live action painting à la Brood in Stedelijk Museum Zwolle

Zwolle – Doen wat er in je opkomt en na het schilderen erachter komen wat het is. Woensdagmiddag gaf kunstenaar en Nachtburgemeester van Zwolle Jeroen van Doornik een workshop Action Painting. aan 11 kinderen in het Stedelijk Museum. Precies op de plek waar 18 jaar geleden Herman Brood met kids stond te action painten voor de opening van de nieuwbouw van dit museum.

Vanmiddag kwam duidelijk de stijl van Herman Brood naar voren. Met een ‘Wat willen jullie doen?’ startte kunstenaar Van Doornik de workshop. Het onderwerp werd ter plaatse bedacht. ‘Een auto die aangereden wordt’, riep één van de jonge deelnemers die waarschijnlijk net op het Grote Kerkplein verwonderd had staan kijken naar de Tesla modellen. Vermengd met de actualiteit van de eerste dode berijder van een zelfsturende Tesla in Amerika, verscheen het beeld bij de kunstenaar. Dat het een rode moest worden werd nog even toegefluisterd. Maar Jeroen spoot alleen de zwarte contouren van de ‘snelle’ Tesla en zijn slachtoffer op het doek dat op de grond lag. ‘Ik ben de enige die de spuitbus hanteert anders wordt het een rommeltje’, grapt Jeroen, kijkend naar de witte muren van het museum. Vervolgens startten de kids met verfrollers met het inkleuren van de lijnen en werden ook andere spontane ideeën aan het doek toevertrouwd.

De activiteit is een bijzondere herhaling van de workshop die in 1998 in het museum werd gegeven door Herman Brood. De doeken van toen inclusief video zijn in het Stedelijk tot en met eind september nog te zien bij de tentoonstelling Zwolle in de jaren 70 en 80.

 

28353329491_0b48ae132e_z

 

action painting

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button