HandbalNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Handbalheren SV Zwolle sluiten 2014 af met een nodige winst

Afgelopen zondag mochten de Zwolse heren op bezoek in het pittoreske Heeten. Een duel met het eerste team van Heeten is altijd mooi, de twee teams zijn erg aan elkaar gewaagd. De uitkomst zal beide kanten op gunstig uit kunnen vallen. Echter had SV Zwolle dit maal de overhand weten te hebben en een winst mee naar huis kunnen nemen. De heren mogen het jaar afsluiten met een nodige winst. Eindstand was 23-30 geworden.

De Zwollenaren hebben de afgelopen wedstrijden niet het niveau behaald wat het team normaliter kan behalen. Het spel liep niet, was traag, slordig en inspiratieloos. Ook de verdediging liet af en toe te wensen over. Hier werd daarom de afgelopen trainingen dan ook iets meer de nadruk op gelegd. Zo werd de wedstrijd tegen Heeten ook voorbereid: focus op eigen kracht en leg de nadruk niet alleen op de tegenstander. Ga uit van eigen kracht en initiatief.

De tos was gewonnen maar de aanvoerder liet Heeten beginnen door hun de bal uit te laten nemen. Wellicht een goede tactiek om de tegenstanders eens de openingsgoal te laten maken. Zo stond het in de eerste minuten al 2-0. Met deze achterstand werd Zwolle toch weer getriggerd om de koppies bij de wedstrijd te houden. Hierdoor gingen de heren aanvallen met meer focus en werd er met dank aan Bart Kroeze de eerste gelijkmaker op het scorebord geplaatst. Zo ging het nog een aantal maal gelijk op en bij een stand van 4-4 bleef Zwolle pressie houden.

Het eerste kwartier was nog niet voorbij of de Zwolse formatie nam de voorsprong met zo’n drie punten verschil (5-8). Er werd op tempo gespeeld en wat de vorige wedstrijd niet gelukt was, lukte deze wedstrijd wel: de hoeken konden goed vrijgespeeld worden of liepen prima break-outs, zodat er uiteindelijk ook gescoord werd. De heren van Heeten deed wel hun best om de Zwolse verdediging te verzwakken of de gaten op te zoeken. Doordat ze het de verdediging soms erg moeilijk maakten, kwamen ze zelfs terug tot 9-10.

Echter lieten de Zwollenaren het daar niet bij zitten en konden ze de Hetenaren verrassen met een aantal flinke uithalen vanuit de tweede lijn en een fraai geplaatste bal op de cirkelspeler. Met deze inzet bereikten de heren een voorsprong van 11-14, waarmee ze de rust in gingen.

De aanmoedigende en adviserende woorden van coach Erwin van der Meij in de rust namen de heren ter harte en hiermee begon Zwolle de tweede helft met vuur en passie. Voor de zekerheid moest de voorsprong in deze fase niet alleen behouden worden, maar ook uitgebreid. Dit lukte dan ook door de aanvallen goed uit te spelen en met individuele acties af te wisselen. De mannen van SV Zwolle mochten dan ook vijf doelpunten maken, voordat Heeten met succes kon reageren.

Vanaf dit punt was het weer een gelijke strijd, beide teams lieten elkaar om de beurten hun doelmannen de bal uit het doelnet halen. De verdediging aan Zwolse kant kampte op dat punt ook met een miscommunicatie in het midden, waardoor de cirkelspeler van Heeten zeer gemakkelijk aangespeeld kon worden of ze konden zonder moeite de ontstane gaten opgezocht. Door dit mankement was het voor de mannen van Heeten duidelijk dat ze hiervan gebruik moesten maken. Zo werden de acht punten voorsprong heel langzaam aan verkleind naar vier.

In de slot fase was het mogelijk om het verschil gelijk te houden, totdat Zwolle besloot dit maal hun hoofd koel te houden en zorgvuldig te spelen. Aan het eind wisten de heren nog extra energie in het spel te gooien en letterlijk en figuurlijk een eindsprint te maken. Het overrompelen van de tegenstander door snel om te schakelen en lukte deze wedstrijd goed en hierdoor is de voorsprong te vergroten. Zelfs de nieuwkomer van dit seizoen Laurens van Mourik kon zijn eerste competitiedoelpunt noteren.

De winst, mede mogelijk gemaakt door het grote aantal meegereisde supporters, was een feit wanneer de scheidsrechter affloot met 23-30 als eindstand op het scorebord. Een mooie afsluiting voor het eerste gedeelte van het seizoen en het kalender jaar 2014!
De heren staan nu op een 4e plaats met 10 punten in 11 gespeelde wedstrijden.