LifestyleNieuws uit ZwolleOndernemend nieuwsVan onze partners

Leren schooltas: nu hip en vintage, toen duf

Zwolle – De leren schooltas was ooit een must, maar zeker geen must have. Je leek er een stuudje mee en allesbehalve hip. Dat is nu wel anders!

En daar ging je, trots en onzeker richting de brugklas. Achter op de fiets zat aan de bagagedrager een constructie waaraan de schooltas bevestigd kon worden. Die schoof je over een stang zodat de tas vol boeken en een agenda, etui en broodtrommel, goed bleef hangen. Je begrijpt; dit was een leren tas zoals je ze nu alleen nog maar in retro-zaken ziet. Nu super trendy, toen zo duf als wat. Je was echt een stuudje met zo’n ding met gespen.

Dan maar een groene ‘pukkel-tas’

Dat had je waarschijnlijk in die begintijd op de middelbare school dan ook al gauw bekeken en je wist niet hoe snel je aan een andere tas moest, zoals de ‘pukkel’ bijvoorbeeld. Bij de ‘dump’ kocht je er eentje. Groen, veel te klein voor alle boeken, maar wel ‘hot’. Je schreef er teksten op met een dikke stift en je was safe, qua mode. Je hoorde er bij.

Als alle boeken echt niet in de pukkel pasten, was er nog maar één optie: een linnen boodschappentas met leren handvatten. Dat kon nog net. Die tas was weliswaar open van boven, dus met regenachtig weer ging deze vlieger niet op. Maar je viel er niet mee uit de toon. Als middelbare scholier hoorde je er met zo’n tas ook bij.

De leren schooltas is helemaal terug

Inmiddels zijn we jaren en heel veel tassen verder. Een tas is een gadget geworden, een must-have voor wie een punt wil maken. En die schooltas, een echte leren?

Je zou willen dat je hem nog had, die eerste schooltas. Een laptop, die in die tijd nog niet bestond, had er prima in gepast. Je zou er nu heel stoer en vooral über hip mee naar het werk kunnen wandelen. Tas in de ene en een coffee to go in de andere hand. Gut wat zijn we ‘Linda’. Dat is wel heel iets anders dan de wijze waarop je toentertijd de tas droeg als brugpieper en later de leraar aardrijkskunde of latijn, want die hielden het met zo’n tas het langste vol.

De tas valt nu onder de vintage exemplaren

Die van jou is allang verdwenen, maar niet getreurd. Zo’n tas is er weer. Als laptoptas doet hij goede zaken, maar ook als ‘gewone’ tas kan ‘ie weer. Voor zowel scholier als werkende.

Check even bij Burkely bijvoorbeeld. Valt onder de vintage exemplaren en er zit tegenwoordig een rits in. Maar mooi dat ‘ie is! Dus wees gewaarschuwd: doe ‘m niet meer weg!

Gerelateerde artikelen

Back to top button