KabelkrantNieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

Leon Moorman bij Radio Focus over nieuwe CD ‘Knooin’

King of D-pop bij Radio Focus

Zwolle – “Mijn droom is om ooit Afas Live in Amsterdam uit te verkopen met alleen dialectpop”, aldus the King of D-pop. Leon Moorman is een graag geziene – en regelmatige – gast bij Radio Focus. Woensdagmiddag presenteerde hij zijn gloednieuwe album ‘Knooin’ in Studio Stadkamer Cultuur Café bij Marieke Hiemstra. Leon is overigens de eerste die die Koningstitel niet al te serieus neemt. D-pop is het genre dat Moorman zelf ‘bedacht’. Het staat voor Drenthe Pop of – in de rest van Nederland – Dialect Pop. Het album Knooin bevat 13 nummers waaronder eerdere hits als Moonshine en Heur Joe Wel. Maar ook het prachtige duet ‘Liefde’ samen met Daphne van Ditshuizen, vind je terug op de CD. Leon praatte niet alleen over de CD maar speelde ook twee nummers live in een akoestische versie.

De geboren Drent woont al lang in Zwolle en doorliep hier ook Artez. Na eerder te hebben gespeeld in de Zwolse folkband Scrum koos hij een tijd geleden om op een andere toer te gaan. Sinds die tijd schrijft hij zelf zijn nummers in het Nedersaksisch. En dat bevalt niet alleen Leon zelf heel goed. Hij won anderhalf jaar geleden met het nummer Knooin eerst het Drents Liedtiesfestival en later de publieksprijs op het Europees Songfestival voor Minderheidstalen in Udine in Italië.

Luister hier de hele uitzending terug. Leon was te gast in het tweede uur.

In Drenthe is hij ondertussen behoorlijk populair en ook in Overijssel kan hij rekenen op een vaste fanbase, onder andere door zijn covers op RTV Oost. In de rest van het land – en op de landelijke radiozenders – wordt zijn talent ook steeds meer herkent. Zo was hij deze week ook al te gast bij Giel Beelen in zijn ochtendshow. Beelen was zo onder de indruk dat hij in plaats van de geplande twee songs zelfs drie song live mocht uitvoeren. En zijn CD vond gretig aftrek bij de andere DJ’s en programmamakers die toevallig langskwamen Toch blijft het lastig om landelijk door te breken: “Ik was laatst nog op bezoek bij een muziekproducent. De aanwezigen vonden het allemaal erg goed en leuk klinken. Alleen jammer dat het in dialect was. Dan kon het grote publiek het niet verstaan….. Alsof we bij al die buitenlandse hits wel alles verstaan.” Toch gaat Leon vol voor zijn keuze om te blijven zingen en musiceren in het Nedersaksisch. “Ooit nog met een Nederskasisch nummer op het grote eurosongfestival staan, dat lijkt me wel wat.” Tot die tijd moeten we het doen met de CD Knooin. En daar is helemaal niks mis mee.

Leon speelde ook twee nummers live in de uitzending bij Mariekus. ©RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button