Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Leger en Waterschap leggen ‘dijkpleister’ aan bij Vreugderijkerwaard Zwolle

Zwolle –  Langs de grote rivieren in Nederland vindt deze week  de grootschalige crisisoefening ‘Deining & Doorbraak’ plaats. De oefening is bedoeld om goed voorbereid te zijn op hoogwater. Woensdagmiddag werd de oefening duidelijk zichtbaar in de regio Zwolle – Kampen.

Vreugderijkerwaard Zwolle en hoogwaterkering Kampen

De rivierdijk langs de Vreugderijkerwaard, net buiten Zwolle, kreeg een ‘dijkpleister’ en in Kampen moest de hoogwaterkering worden  gesloten. Dijkwachten, het leger en de hoogwaterbrigade werkten met man en macht om het ‘hoge water’  tegen te houden. Ook werd door honderden vrijwillige dijkwachten de dijk gecontroleerd op mogelijke bedreigingen. Uiteraard ging het hier om een oefening.

Grootschalige crisisoefening

De crisisoefening ‘Deining & Doorbraak’ is bedoeld om goed  voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoog water in de rivieren.  Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) oefent samen met vier andere waterschappen, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland, het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN) en het ministerie van Defensie. Het is voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 dat op deze grote schaal wordt geoefend met zo veel betrokken instanties. Deining en Het is de grootste hoogwateroefening sinds de grote overstromingen in 1995,

Crisisaanpak in praktijk testen

De oefening werkt naar een climax toe, op vrijdagmiddag is de oefening afgelopen. Door te oefenen met een fictieve hoogwatergolf in de rivier willen de crisispartners ervaren hoe hun samenwerking op alle niveaus verloopt en hun crisisaanpak in de praktijk testen. Ook het samenwerken aan de hand van een gedeeld crisismanagementsysteem staat hoog op de agenda.

Kaart van het oefengebied

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button