Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Leerlingen verrassen Dominicanen met 18 meter lang kunstwerk

Zwolle – Om stil te staan bij het bijzondere jubileum van het Dominicanenklooster en de schenking daarvan rond het jaar 1900, is er een speciaal lesprogramma ontwikkeld. De lessen van leerlingen van KBS het Atelier en CBS Het Mozaïek resulteerden in een 18 meter lang kunstwerk dat woensdagmiddag, in het bijzijn van wethouder Monique Schuttenbeld, werd aangeboden aan de broeders van het Dominicanenklooster.

In het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk ontdekten leerlingen van KBS het Atelier en CBS Het Mozaïek de afgelopen weken het bijzondere verhaal van Tante van der Vegte-Beumer. Samen met haar man stond zij haar erf af aan de dominicanen die er het huidige Dominicanenklooster op hebben gebouwd. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat ze overleed.

Assendorperdijk

Het kunstwerk toont het verhaal van Tante als boerin en het leven op en rond de Assendorperdijk in het jaar 1900. De leerlingen hebben als het ware de dijk uit 1900 nagemaakt vertelt projectleider Bernadet van der Veen Ze hebben zich daarbij laten inspireren door historische foto’s en de verhalen van Tante zelf. De leerlingen die aan het kunstwerk hebben meegewerkt zijn zelf ook als dijkbewoners op het kunstwerk terug te vinden. Het kunstwerk is tot 7 november te bezichtigen op de kloostermuur aan de Assendorperdijk.

Jij & de Wijk

De lessenserie over het leven van Tante is onderdeel van het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk. Dit schooljaar draait dit project op 5 verschillende basisscholen in de wijken Assendorp en Diezerpoort. Jij & De Wijk is een initiatief van Het Oversticht, ANNO, Stadkamer en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst. Voor het ontwikkelen van de lessen is nauw samengewerkt met de basisscholen in de wijken Assendorp en Diezerpoort, Theaterdocent Charlotte Ebbers, Kunstenaars Marieke Opmeer, Betty Zieltjens, Katja Kaduk en Jacomijn Schellevis, Studio Z, Het Zwolse Sint Michaelsgilde en het Dominicanenklooster.

Gerelateerde artikelen

Back to top button