KabelkrantNieuws uit ZwolleVervoerZorg & Welzijn

Leerlingen- en Wmo vervoer onder druk door chauffeurstekort

Zwolle – Door het aanhoudend tekort op chauffeurs staat het doelgroepenvervoer onder druk. Doelgroepenvervoer is de verzamelterm voor Leerlingenvervoer en Wmo vervoer Het staat in een nota die wethouders Van Willigen en De Jong sturen naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het gemeentebestuur werkt aan een pakket van maatregelen om dit op te vangen, waaronder financiële compensatie voor de scholen. Al een aantal maatregelen zijn genomen, en daarmee is het aantal leerlingen dat te laat wordt gehaald en gebracht met 60% afgenomen. Er zijn nu nog ongeveer 40 leerlingen, verdeeld over de
onderwijsinstellingen de Ambelt en de Twijn, waarvoor nog iets nodig is.

Niet gelijktijdig

De spitstijden van Wmo sociaal vervoer drukken sterk op de uitvoering bij het leerlingenvervoer. Voor dit moment zijn er te weinig chauffeurs inzetbaar om beide vormen van vervoer gelijktijdig uit te voeren. Vandaar dat men het Wmo vervoer in de spitstijden (‘s ochtends en ‘s middags) tot een absoluut minimum beperkt. Uitzonderingen op deze maatregel zijn ritten voor een medische behandeling, een begrafenis of een bruiloft. De wethouders begrijpen heel goed dat deze maatregel een behoorlijke impact heeft op mensen. Zij willen daarom dat deze maatregel zo kort mogelijk duurt.

Samengevat richt de strategie zich om die reden primair op het vinden van voldoende chauffeurs, het verminderen van de instroom en het vinden van passende alternatieven in het voorliggend veld. De inzet van groter materieel wordt overwogen. Voor het leerlingenvervoer betekent dit dat men in een aantal gevallen afwijkt van afspraken als huis-aan-huis vervoer, en kleinschalig vervoer. Daarnaast is en blijft veiligheid tijdens het vervoer een belangrijk aandachtspunt, evenals het bieden van logische opstappunten.

Een gevolg van groter busvervoer is namelijk dat niet iedereen huis-aan-huis kan worden opgehaald. Voor het Wmo vervoer betekent het dat men meer centrale opstappunten will verkennen. Dit doet men in samenwerking met Toegankelijk Zwolle.

Hierbij wordt tevens gedacht aan slimme ICT oplossingen, OV begeleiding, begeleiding tijdens het fietsen, tweepersoonsvervoer et cetera. Daarnaast wordt bekeken hoe het vrijwilligersvervoer kan worden uitgebreid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button