KabelkrantNieuws uit ZwolleWielrennen

Leerlingen de Ambelt fietsen Alpe d’Huez op voor goede doel

Boven jezelf uitstijgen op weg naar de top

Zwolle – Met een cheque van 4644 euro voor WensAmbulance Oost-Nederland hebben leerlingen van de Ambelt in Zwolle hun succesvolle beklimming van de Alpe d’Huez extra glans gegeven. Gisterenavond vond de overhandiging van de cheque plaats aan Charles Groos en Jan Spit van de wensambulance.

Een jaarlijks evenement met de leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs: de beklimming van de Alpe d’Huez. Begin juni waagden dertig leerlingen zich onder luide aanmoedigingen van de begeleiders aan de 21 haarspeldbochten en 1061 hoogtemeters. “Die aanmoedigingen had ik ook echt nodig, anders was ik die berg niet opgekomen”, zegt Edin Heideveld, leerling havo 3. Zo’n vier uur had hij nodig om de beroemde wielerberg te bedwingen. “Ik vind het knap van mezelf”, zegt hij lachend.

“Het was niet makkelijk, maar ik heb niet opgegeven. Ik ben blijven fietsen en ik heb het gehaald! De trip had extra betekenis, want voor die tijd ging het niet zo lekker. Ik had twee keer een ongeluk gehad en daardoor liep de stress op, kwam ik thuis te zitten en was mijn focus weg. Dit was een resetweek voor mij. Ik heb weer zelfvertrouwen en kan tegen mezelf zeggen: als je die maffe berg op kunt, kun je al het andere ook!”

Ontwikkelen

Docent en begeleider Danny Wongsowirono ziet de leerlingen zich in korte tijd enorm ontwikkelen. “Dat is voor mij het meest waardevolle aspect van deze trip. Het is geweldig om te zien dat de leerlingen boven zichzelf uitstijgen om te top te bereiken. Dat voegt iets toe aan hun leven, daar kunnen ze altijd op terugkijken. Ja, het kost energie en je kuiten gaan zeer doen. Soms is de aanloop niet ideaal, leerlingen zijn misschien voor het eerst zo ver van huis. Maar ze hebben het gewoon gedaan. En het doet wat, dat zie ik ook bij Edin. Er is weer energie en motivatie.”

Wens Ambulance Oost-Nederland

De 4644 euro is voor de WensAmbulance Oost-Nederland, een goed doel dat de leerlingen zelf hebben gekozen. Met de inzet van vrijwilligers kunnen patiënten die afhankelijk zijn van liggend vervoer toch een onvergetelijke dag beleven. Jan Spit en Charles Groos van de WensAmbulance waren blij verrast. “Hier kunnen wij heel veel mensen een hele mooie dag bezorgen. Wij zijn enorm trots op jullie prestatie!”

Sponsors

Een geweldige trip, daar zijn Edin en Danny het over eens. “Mooi om te zien dat Edin iedere morgen weer onder de indruk was van de prachtige omgeving”, zegt Danny. “Ik krijg dat beeld van die bergen niet van mijn netvlies”, beaamt Edin. “Ik hou van de natuur en de bergen waren prachtig. Vervolgens sta je gewoon op de top en heb je dat zelf gedaan!”

Het jaarlijkse evenement is mogelijk door de inzet van docenten, begeleiders én donateurs DHL, De Vrienden van de Ambelt, Jansen Installaties Zwolle, Reimert Groep, Albert Heijn Raalte, Craft, Stichting Autisme in beweging, Grada Bikes, Eurobottle. Je kunt de docenten en leerlingen volgen via Facebook.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren