KabelkrantNieuws uit ZwolleSport

Led-verlichting op buitensportvelden versneld ingevoerd

Zwolle – De energiemarkt is instabiel en sportverenigingen kunnen geconfronteerd worden met hoge energielasten. Niet iedere vereniging kan hoge energielasten blijven betalen. Door over te stappen op LED verlichting, besparen de sportverenigingen op energiegebruik en dus op kosten. Het staat in een nota die wethouder Michiel van Willigen stuurtnaar de gemeenteraad van Zwolle.

De gemeente Zwolle is eigenaar van een groot aantal buitensportvelden. Deze velden zijn met en zonder verlichting verhuurd aan diverse sportverenigingen. De gemeente heeft in 2013 besloten om bij het vervangen van de veldverlichting over te stappen naar Ledverlichting. De vervanging van de veldverlichting is momenteel aan de orde als de huidige lichtinstallatie aan vervanging toe is. Dit bewaakt men in het MJOP (MeerJarenOnderhoudsPlanning). Op basis van het huidige vervangingsritme duurt dit proces nog minimaal 10 jaar.

Gezien de energiecrisis en energietransitie is de noodzaak tot vervanging van de lichtinstallatie toegenomen. De gemeente stelt dan ook voor om een versnelling aan te brengen in de vervanging van de lichtinstallaties naar LED voor de komende 3 jaar.

LED-verlichting is duurzamer dan conventionele verlichting, met deze actie draagt de stad bij aan de energietransitie. Bij de vervanging van veldverlichting op trainingsniveau realiseert men ten opzichte van de huidige lichtsterkte een besparing van 40%. Bij de vervanging van veldverlichting op wedstrijdniveau is er een besparing van 20%.

De gemeenteraad wordt voorgesteld hiervoor een netto krediet beschikbaar te stellen van € 573.994 (een uitgavenkrediet van € 745.750 en een inkomstenkrediet van € 171.756).

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button