EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Lange wachtrijen voor sociale huurwoningen in Zwolle

Zwolle – Zeven jaar en vier maanden, dat is de tijd die het zal duren om een huis te vinden in Zwolle vanaf het moment dat iemand is ingeschreven, meldt de NOS. Het is al langere tijd bekend dat er in Nederland een tekort is aan sociale huurwoningen. Vooral in de randstad is dit een groot probleem, maar ook in Zwolle zijn er nog veel woningzoekenden die nog op hun beurt wachten.

Zwolle

In totaal heeft Zwolle 58.492 woningen. Deze zijn uit onderzoek door NOS verdeeld in 19.226 woningen van woningcorporaties, 31.046 koophuizen, 8.010 woningen van overige verhuurders en 210 woningen waarvan de status onbekend is. Volgens de NOS zijn vergeleken met de rest van Nederland meer woningen in bezit van woningcorporaties. Het gaat in Zwolle om 32.87% van de woningen tegenover 29.07% in Nederland.

Nederland

Gemiddeld duurt het in de Randstad het langst om als woningzoekende een sociale woning te vinden. Maar in de loop der jaren is dit probleem ook in de rest van Nederland en dus ook in Zwolle te vinden. Niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zo mag iemand niet te veel verdienen en moet diegene ingeschreven staan bij een woningcorporatie in de buurt. Hoe langer iemand ingeschreven staat, hoe hoger diegene aan de lijst staat.

Voorrang

Er zijn ook mensen die voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Per gemeente verschilt dit. Het kan dan gaan om medische redenen, maar ook ex-gedetineerden, statushouders en mensen uit psychiatrische zorginstellingen krijgen in veel gemeenten voorrang. In sommige gemeenten worden woningen verloot, zodat iemand die niet ingeschreven staat met spoed nog kans maakt op een woning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button