Nieuws uit ZwolleSportVolleybalVoorpagina

Landstede Volleybal verliest bekerfinale van Lycurgus

Zwolle – Abiant/Lycurgus heeft voor het eerst in de geschiedenis de nationale beker veroverd. De Groningers van coach Arjan Taaij wonnen zondagmiddag in Almere de finale met 3-1 van de bekerwinnaar van vorig jaar, Landstede Volleybal uit Zwolle.

Opstellingen

Redbad Strikwerda, de coach van regerend cuphouder Landstede Volleybal, startte in het Topsportcentrum van Almere met het volgende zevental: Frank Lubberts (spelverdeler), Nico Manenschijn (diagonaal), Tom van den Boogaard en Matthew Hanley (passer/lopers), Jairo Hooi en Steven Eertman (middens) en Frits van Gestel (libero).

Zijn collega Arjan Taaij van Abiant/Lycurgus begon met Jay Blankenau (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Auke van de Kamp en Steven Irvin (passer/lopers), Dennis van der Veen en Jacob Guymer (middens) en Just Dronkers (libero). Taaij kon in Almere niet beschikken over Chris Voth, die vanwege een pinkbreuk niet inzetbaar was.

Landstede beste uit de startblokken

Abiant/Lycurgus, de koploper in de competitie, scoorde het eerste punt van de wedstrijd dankzij een blok van de ervaren Dennis van der Veen. Het zou de enige voorsprong zijn die de Groningers in de eerste set zouden krijgen. Na aces van Manenschijn en Hanley en een killblock van Hooi leidde Landstede al snel met 8-3 en werd Taaij gedwongen om zijn eerste time-out van de wedstrijd aan te vragen.

De Groningers verkleinden het gat tot drie punten (12-9) maar zagen Landstede even later opnieuw afstand nemen. Mede dankzij de sterke Manenschijn liepen de Zwollenaren uit naar 20-13, en verdedigden ze zo een comfortabele voorsprong. Na een uitgeslagen bal van Lycurgiaan Kooistra won Landstede Volleybal de eerste set met 25-18.

 

Abiant/Lycurgus komt terug in de wedstrijd

Landstede Volleybal trok de goede lijn uit de eerste set door in het tweede bedrijf. Na een killblock van Manenschijn nam Landstede een 5-1 voorsprong. Abiant/Lycurgus besefte dat het beter moest gaan spelen om weer in de wedstrijd te komen en deed dat ook. Op 9-9 kwamen de Groningers langszij, en op de service van Van der Veen liep de ploeg van Taaij uit naar een 15-11 voorsprong. De middenas van Landstede kwam niet meer tot scoren omdat met name Guymer sterk blokkeerde.

Hooi bracht Landstede met twee aces terug naar 19-17, maar hierna sloeg Abiant/Lycurgus het beslissende gat naar 23-17. Na twee opeenvolgende Groningse killblocks ging de set met 25-20 naar de volleyballers uit het noorden.

Groningen gaat erop en erover

In de uiterst spannende derde set werd door beide teams zeer vaak fout geserveerd, maar dit had ook als gevolg dat de stand lang gelijk opging. Landstede had het initiatief en liep via 16-13 uit naar een 21-19 voorsprong. Abiant/Lycurgus kwam op 22-22 weer langszij waarna er een zeer spannende slotfase ontstond. Landstede kreeg twee setpoints maar slaagde er niet in deze te verzilveren. Abiant/Lycurgus nam het initiatief over na een belangrijke aanval van Van de Kamp en won direct erna de set met 28-26 na een killblock van Guymer.

Abiant/Lycurgus kreeg energie door de winst van de derde set en nam het initiatief in de vierde set. Met enorm veel servicedruk brachten de Groningers de Zwolse passlijn in de problemen. Tot 7-7 ging de stand nog gelijk op, maar hierna nam Abiant/Lycurgus steeds verder afstand. Strikwerda verving Manenschijn voor Jelle Hilarius, maar ook deze diagonaal kon het verschil niet meer maken.

De Groningse volleyballers liepen onbedreigd uit en kregen op 24-15 hun eerste matchpoint. Het was Van der Veen die met een tipbal 25-15 scoorde en zo zijn team de eerste bekerwinst uit de historie bezorgde. Na de winst van de Supercup is dit de tweede prijs van het seizoen 2015-2016 voor Abiant/Lycurgus.

Landstede Volleybal – Abiant/Lycurgus 1-3 (25-18, 20-25, 26-28, 15-25)

Gerelateerde artikelen

Back to top button