Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieProvinciale Staten verkiezingen 2015Voorpagina

Landstede Provinciedag brengt provincie dichterbij

Zwolle – Hoe maak je de provinciale verkiezingen voor studenten tastbaarder? Vijf klassen van de Landstede-opleidingen Verpleging & Verzorging zitten er bovenop. Op maandag 16 maart volgen ze in de aula van Landstede aan de Fuchsiastraat allerlei relevante workshops. Ze krijgen gastlessen van Statenleden, debatteren over actuele onderwerpen en bedenken creatieve oplossingen voor een maatschappelijk probleem.

Voor veel jongeren zijn de Provinciale Statenverkiezingen een ver-van-mijn-bed-show. Landstede staat middenin de samenleving en is maatschappelijk betrokken. Daarom krijgen de V&V- studenten op maandag 16 maart op een leuke, actieve manier de kans om kennis te maken met de taken van de provincie en de mensen die het volk op provinciaal niveau vertegenwoordigen. Op het podium in de aula aan de Fuchsiastraat wordt een levensgrote stemwijzer gerealiseerd, die met stickers wordt ingevuld. Daarmee wordt uiteindelijk een stemadvies geformuleerd. En van negen tot vier zijn er allerlei workshops en gastlessen door Statenleden. Het wordt een bijzondere dag, waarvoor zelfs Radio 1 belangstelling toont: waarschijnlijk wordt een aantal studenten geïnterviewd.

Het programma

Op maandag 16 maart om negen uur wordt de Provinciedag in de aula van Landstede aan de Fuchsiastraat gezamenlijk geopend, met als spreker directeur Jan Nijhuis van Landstede. Vervolgens zijn er drie workshoprondes van ieder anderhalf uur. Een Statenlid geeft een gastles over onderwerpen die dicht bij de jongeren staan en die horen bij de taken van de provincie, waarna ze gezamenlijk aan de slag gaan met de stemwijzer op het podium. In een debatworkshop debatteren studenten over stellingen die gerelateerd zijn aan hun opleidingen. Aan het eind van de dag vindt er een einddebat plaats. En in de derde workshop gaan de studenten aan de slag met het bedenken van goede ideeën om het geldtekort voor het openbaar vervoer op te lossen. Die ideeën presenteren ze aan elkaar. Filmpjes van deze presentaties worden gebruikt op social media en op het platform www.jijenoverijssel.nl. Tussen de bedrijven door kunnen de studenten in gesprek met de aanwezige Statenleden, met de StickerStemwijzer, schaduwverkiezingen en er is zelfs een opblaasbare troon. Van half drie tot half vier is er een gezamenlijke afsluiting in de aula.

Gerelateerde artikelen

Back to top button