Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Landstede investeert in de toekomst via zonne-energie: 11.000 zonnepanelen

Zwolle – Landstede Groep stelt de daken van twaalf schoolgebouwen beschikbaar voor maar liefst 10.740 zonnepanelen. De energie die met de zonnepanelen wordt opgewekt is goed voor 770 huishoudens. Op 1 maart tekenden Landstede en installateur Zonnegilde B.V., in het bijzijn van wethouder duurzaamheid Filip van As, de overeenkomst op het dak van TalentStad in Zwolle, waarop inmiddels al 1500 zonnepanelen liggen.

Zonnegilde B.V. uit Kampen zorgt met behulp van de provincie Overijssel en SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energie) voor de installatie van de zonnepanelen. Het project begon woensdagmiddag in Zwolle bij TalentStad. Eigenaar van het Talentstad-gebouw is de gemeente Zwolle.

SDE Subsidie

Landstede Groep en Zonnegilde zijn al langer in gesprek over duurzame energie met behulp van zonnepanelen. ‘Met behulp van SDE Subsidie en het Energiefonds Overijssel kunnen we nu van start’, zegt directeur Gerard de Ruiter van Zonnegilde B.V.
‘Op de twaalf scholen die vallen onder Landstede Groep worden zonnepanelen gelegd. Landstede stelt de daken beschikbaar en over vijftien jaar, wanneer de SDE-subsidie is afgelopen, worden de zonnepaneelconstructies om niet overgedragen. Dan gaan ze nog wel een jaar of tien, twaalf mee.

foto zonnegilde bewerkt

Verantwoordelijkheid voor de aarde

Landstede Groep is blij met deze mogelijkheid om volgens de eigen waarden zich milieubewust en duurzaam te kunnen inzetten. Bestuursvoorzitter Theo Rietkerk: ‘Wij stellen onze daken graag beschikbaar. Duurzame energievoorziening past naadloos bij onze visie, waarbij we als organisatie graag de verantwoordelijkheid over onszelf, de ander, de samenleving en de aarde nemen.’
Gerard de Ruiter: ‘Landstede is een van de eerste onderwijsinstellingen met wie we een dergelijk project aangaan. Het is mooi om te zien hoe de bewustwording van organisaties op het gebied van milieu en duurzaamheid de laatste jaren toeneemt. Landstede zorgt met deze stap voor een forse CO2-reductie.

Geen financiële investering

Landstede Groep hoeft financieel niets te investeren. Zonnegilde maakt gebruik van SDE-subsidie, een Ministeriële regeling om de productie van schone en duurzame energie te stimuleren. Daarnaast draagt het Energiefonds Overijssel bij. Dit fonds van de Provincie Overijssel levert een financiële bijdrage aan ondernemingen en projecten die energie besparen. De provincie streeft ernaar dat in 2023 20% van de opgewekte energie duurzaam is. Het is de intentie dat in de loop van 2017 alle twaalf scholen van zonnepaneelinstallaties zijn voorzien.

Energie in Zwolle schoon opgewekt

Ook de Zwolse wethouder Filip van As is verheugd over de inzet van Landstede Groep: “De gemeente wil dat er in 2020 zo´n 20% van de gebruikte energie in Zwolle schoon wordt opgewekt. Dat kunnen we niet alleen, dat zullen we met zijn allen moeten doen. We zijn daarom blij met het initiatief van Landstede, die daarmee laat zien dat ze haar verantwoordelijkheid neemt.’

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren