BasketbalNieuws uit ZwolleSport

Landstede Hammers gaat onderuit in de eerste topper

Zwolle – Er staat zondag direct een ware topper op het programma. In een boeiende en spannende wedstrijd verliest Landstede Hammers met 78-84 van Heroes Den Bosch.

De Bosschenaren hebben een voorbereiding met sterke Belgische tegenstanders achter de rug en starten fel en geconcentreerd in Zwolle. De Hammers laten zich de kaas van het brood eten en kijken beduusd toe hoe bijna alle schoten binnenvallen. Valt er een enkele keer een schot niet, dan pakken Morgan Stilma en Thomas van der Mars aanvallende rebounds. “Ik ben erg tevreden over de aanvangsfase, maar daarna viel het stil. Ook de bank gaf geen intensiteit af. We werden na de openingsfase fysiek afgetroefd door de sterke thuisploeg. Want bedenk hé… Zwolle is een goede ploeg!,” stelt een glimlachende Jean-Marc Jaumin na afloop.

Terwijl het nog wennen is aan de lege en stille tribunes, dunkt Thomas van der Mars op de break de 0-4 op het bord. De eerste Zwolse competitiepunten komen dan op naam van de snelle guard Yasiin Joseph. De Bosschenaren denderen echter door en topscorer Miha Lapornik schiet zijn eerste van zes drietjes binnen. De veerkracht van de Hammers is bekend en langzaam groeit de ploeg in de wedstrijd. Jhonathan Dunn schiet ook van ver binnen en strijder Kayel Locke bikkelt zijn punten bijeen. Dat neemt niet weg dat de thuisploeg in het eerste kwart wel erg vertrouwt op de schotkracht van Dunn, terwijl het Bossche teamspel vloeiender oogt en gemakkelijker de vrije man wordt gevonden. Na tien minuten is het 22-30.

Voorsprong bij rust

Het tweede kwart valt de Bossche scoremachine compleet stil. De ploeg komt tot slechts acht schamele puntjes en de thuisploeg dwingt Heroes tot (persoonlijke) fouten en verschijnt vaak op de vrijeworplijn. Via twaalf vrije worpen komt het terug tot 34-37. De ploeg strijdt en na scores van Joseph en Mike Schilder staat het 38-38. Een verre driepunter van Dunn bezorgt de thuisploeg zelfs een 41-38 voorsprong bij rust.

Op kousenvoeten neemt Landstede Hammers even de controle over. Weliswaar dunkt Gilvydas Biruta bijna de ring naar beneden, maar de Zwolse scores ontlokken meer positieve reacties vanaf de spelersbank. Hoe Noah Dahlman met een pirouette treft terwijl hij aan zijn arm wordt getrokken, blijft een raadsel. De onderhandse draai die Dunn aan de bal meegeeft, komt ook niet in de standaardleerboekjes voor. Het is zo maar 59-50. “Die driepunter die Stefan Wessels toen maakte, gaf ons de moraal. De spirit was daar. Boy van Vliet had in het derde en vierde kwart een hele goede bijdrage”, vervolgt Jaumin. Het is 62-62 na drie kwarten. “We spelen niet goed en nemen toch een voorsprong. Dan zie je toch onze mentaliteit. Maar ja, we zijn ook niet scherp. Geven te gemakkelijk rebounds weg en missen eenvoudige ballen. Dan verlies je toch”, zegt Landstede Hammers-coach Herman van den Belt.

Aanvankelijk rommelig

Het slotkwart is aanvankelijk rommelig. Er volgen vele turn overs en matige schoten. Boy van Vliet onttrekt zich als eerste hieraan: score, assist op Biruta, block shot op Joseph, tweepuntertje en een steal. Daarnaast drukt Lapornik nog tweemaal af en dat dwingt Herman van den Belt bij 69-75 tot een time-out. Die wordt verlengd met enige minuten, omdat Kayel Locke in een reddingspoging de zware boarding omverkegelt. “Hopelijk stopt dit de run een beetje”, mompelt een Zwolse medewerker. De wens lijkt bewaarheid te worden, want Locke en Joseph verkleinen tot 73-75. Lapornik en Dunn wisselen dan driepunters uit. Dan gaat het alsnog fout voor de thuisploeg. “We kiezen gewoon verkeerd in de aanval. Dat doen we niet één, maar meerdere keren”, treurt aanvoerder Nigel van Oostrum. Vanaf de vrijeworplijn stelt Heroes Den Bosch de zege veilig.

“Het is natuurlijk geen fijne start. Maar… hier moet je van leren. Het is de eerste van 32 wedstrijden en we moeten gewoon weer plezier gaan beleven aan het stuiteren met die bal en het samenspelen”, sluit Van den Belt de middag af. Aankomende zaterdag wacht een uitduel bij Apollo, in de hoofdstad is de tip-off om 16:00 uur.

Punten:

Jhonathan Dunn 24; Yasiin Joseph en Kayel Locke 19; Noah Dahlman 6; Ralf de Pagter 3; Mike Schilder, Nigel en Devon van Oostrum 2; Jozo Rados 1.

Tekst: Remco van Vliet
Foto: André Rump

Gerelateerde artikelen

Back to top button