Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

[Foto’s] MBO-innovatiedag bij Landstede

Zwolle – Ervaringen delen, van elkaar leren, nieuwe inzichten krijgen over de nieuwste ontwikkelingen binnen het mbo-onderwijs. Landstede organiseerde voor al haar medewerkers aan het Rechterland in Zwolle, de innovatiedag. Publiekstrekkers waren Gert Biesta en Claire Boonstra. Zij zijn onderdeel van een breed programma aan gastsprekers en workshops, gericht op onderwijsinnovatie binnen het mbo. Voor het eerst is de innovatiedag ook toegankelijk voor introducees.

‘goed onderwijs’

Gastsprekers waren vandaag Gert Biesta en Claire Boonstra. Beide gastsprekers zijn op dit moment ‘hot’ in onderwijsland. Zij zijn het er over eens dat het huidige onderwijs teveel de nadruk legt op het meten en voldoen aan bepaalde normen. “Iedereen heeft het over “goed onderwijs”, maar het gaat om de vraag waarvoor dat onderwijs dan goed is. Wat is het doel? Die vraag lijkt uit het onderwijs te zijn verdwenen. Als je daar niet zelf expliciet over nadenkt, bepalen anderen waar het onderwijs om gaat. Ik wil dat teruggeven aan het onderwijsveld’, aldus Gert Biesta.

gepersonaliseerd onderwijssysteem

Claire Boonstra heeft een onderwijsdroom: een gepersonaliseerd onderwijssysteem met afzonderlijke leerdoelen voor elk kind. Volgens haar is ons huidige onderwijssysteem in een keurslijf geperst. Het systeem dat ooit bedacht is, met verplichte leerdoelen en een cito-toets, weerhoudt kinderen ervan hun eigen talenten te ontplooien. “Waarom wordt iedereen ertoe gedwongen hetzelfde te leren? Kijk naar de kwaliteiten en interesses van een kind, en stem daar je aanbod op af.” Haar initiatief ‘Operation Education’ werkt nauw samen met United4Education: een groep onderwijsmensen die de transitie van het onderwijssysteem wil versnellen (lees meer op www.claireboonstra.com ).

Naast de bijdragen van Gert Biesta en Claire Boonstra, waren in het programma opgenomen bijdragen van Prof. Dr. Monique Volman (Universiteit van Amsterdam), Prof. dr. R.J. Oostdam (Hoogleraar-onderzoeksdirecteur Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding), Wim Wardekker (Vrije universiteit), Peter de Vries (Principal consultant  CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Dr. Marc van der Meer (M&A Onderwijs, onderzoek en advies).

inno4

Inno3

Inno2

Gerelateerde artikelen

Back to top button