EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Landelijke interesse voor Zwolse bijdrage terugdringen jeugdwerkeloosheid

1 op 15 jongeren werkeloos

Zwolle – Het afgelopen jaar was de jeugdwerkloosheid in Nederland en omliggende landen historisch hoog. In februari 2014 was de jeugdwerkloosheid in Nederland 16,3%. Eén op de vijftien jongeren was werkloos. In totaal waren 135.000 jongeren op zoek naar werk voor meer dan twaalf uur per week. Meer dan de helft van deze groep was op zoek naar een bijbaan, stage of leerbaan. Iets minder dan de helft zoekt een baan.

Taskforce Jeugdwerkeloosheid

De Taskforce Jeugwerkloosheid wil jongeren fit maken voor de arbeidsmarkt, hun netwerk verbreden, zorgen dat er voldoende stages en leerbanen zijn en werkervaring en ondernemerschap stimuleren. Vandaag is de landelijk ambassadeur van de Taskforce Miriam Sterk bij Landstede in Zwolle om kennis te nemen van projecten die te maken hebben met ondernemerschap in het onderwijs, coaching (project Maatjes) en leren in de praktijk.

Miriam Sterk en een delegatie afgevaardigden vanuit het Ministerie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (het RVO), startten hun bezoek bij uitzendbureau DjopzZ, gevestigd in het Landstede Sportcentrum. Daarna bezochten ze Gerecht & Land, het opleidingsrestaurant van Landstede. Het bezoek werd afgesloten bij Landstede Business Boost aan het Grote Kerkplein in de binnenstad.

De afgevaardigden spraken Landstede studenten en medewerkers over onder andere stages en leerbanen, de voordelen van het leren in een leerbedrijf, de waarde van uitzendwerk, bijbanen en vrijwilligerswerk, de juiste school- en studiekeuze, coaches en mentoren en het vergroten het sociale netwerk. Bij Landstede Businessboost werd uitgebreid gesproken over ondernemende jongeren en de ambitie voor een ondernemend Nederland.

Ondernemerschap gestimuleerd

Ondernemerschap wordt door Landstede al enkele jaren actief ondersteund. De medewerkers, leerlingen, studenten en deelnemers worden gestimuleerd in het ontwikkelen of uitbouwen van ondernemend gedrag door middel van scholing, voorbeeldgedrag, samenwerking met het regionale bedrijfsleven, samenwerking in (internationale) projecten met diverse partners, interne projecten en evenementen. Voor de Top Ondernemers Regeling (TOR) loopt Zwolle vanaf 2013 landelijk voorop en werkt Landstede samen met een aantal andere scholen in de regio. Deze regeling maakt het voor studenten die een onderneming hebben makkelijker om dat te combineren met hun studie. Afgelopen week werd, naar het model van de Zwolse TOR, in Groningen een tweede topondernemersregeling gepresenteerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button