BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Laatste deel IJsselcentrale wordt met springstof neergehaald

Enkele restanten asbest

Zwolle – Vrijdagmiddag om 14.00 uur gaat het sloopteam van Harculo de laatste (gebouw-)constructies neerhalen van de IJsselcentrale. Het gaat om de constructies waar de ketels in zaten die nu nog prominent midden op het terrein staan. In afwijking van voorgaande keren wordt er nu springstof gebruikt om de constructies neer te halen. Energiemaatschappij Engie, eigenaar van de IJsselcentrale laat aan omwonenden weten dat het neerhalen waarschijnlijk goed waarneembaar is voor de omgeving.

Restanten asbest

In het stalen keteldeel dat nog in de statieven hangt, zijn enkele restanten asbest aanwezig. Deze konden vooraf niet veilig verwijderd worden. In overleg met experts en overheid is de veiligste methode vastgesteld voor het neerhalen van de constructies en het voorkomen van de verspreiding van asbest. Michael Verheul, woordvoerder van Engie: “We hebben bijna alle asbest kunnen saneren, maar in deze twee deeltjes zit nog een heel klein restant asbest. Het zit intern, ingekapseld, het is gefixeerd, het zit niet aan de buitenkant en het is ook stabiel. Gefixeerd tussen metalen constructies. Die laatste delen konden we niet veilig saneren dus worden die morgen neergehaald terwijl die kleine restanten er nog in zitten.”

Beheersbaar in zijn geheel naar beneden

Dit is ook de reden dat in overleg met de asbestspecialist en de toezichthouder van de gemeente gekozen is voor een iets andere methode. Werden de vorige ketelstatieven neergetrokken. Nu gaat de sloper werken met snij-springstof. “We kunnen het daardoor beheerst naar beneden halen. Beheersbaarder dan omtrekken. Bij omtrekken kan één kant sneller gaan dan de andere kant en kan hij bijvoorbeeld naar links of naar rechts trekken. Bij springladingen heb je meer controle op de exacte plek waar hij neerkomt en ook in zijn geheel. “, aldus Verheul. De snij-springstof wordt geplaatst onderaan de statieven. Hierdoor komt het keteldeel als één geheel naar beneden. De omgeving van de constructies wordt met waterschermen nat gehouden.

Veiligheidsplan

Voor het neerhalen ligt een heel veiligheidsplan. Deze is afgestemd met de toezichthouder en de asbestspecialist. Verheul: “De constructie van de ketel is verstevigd. We houden alles nat. Er komt ook een waterscherm en er komen meetinstrumenten. Allemaal extra omdat er restanten van asbest in zitten.”  Engie acht de kans op problemen zeer klein. “De asbest zit in afgesloten metalen delen. Plaatjes, die zitten in metaal. Het is geen losse asbeststof zoals in pakkingen of glaswol. Dat is wat stoffiger. Dat is dit niet. ”

Omwonenden moeten wel rekening houden met normaal stof. Net als eerder adviseert Engie daarom omwonenden weer om ramen en deuren rond het tijdstip van het neerhalen gesloten te houden.

Het neerhalen van de gebouwconstructies luidt de laatste fase van het project in. In deze fase worden de laatste restanten van de centrale uit de bodem verwijderd en wordt het terrein verder afgewerkt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button