Nieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerZorg & Welzijn

“Laat jongeren zelf bepalen wat ze willen in de wijk”

Nachtburgemeester en Wijkvereniging zoeken de jongeren op.

Zwolle – “Koop een krabpaal voor je kat en de kans is groot dat de kat in de doos gaat zitten en die paal links laat liggen.” Deze vergelijking maakte Jeroen van Doornik over de activiteiten die de gemeente samen met de horeca voor jongeren organiseerde. “Jongeren zijn natuurlijk geen katten,” vulde hij aan, “maar ze bepalen zelf wat ze leuk vinden.”  In Studio Stadkamer vertelde hij hoe hij het gaat aanpakken.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Het wordt iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – live uitgezonden vanuit het huiskamercaf’;e in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

De feesten van de gemeente – waar 20.000 euro subsidie voor werd uitgetrokken leverde vooral teleurstelling op. Slecht één van de zes geplande avonden trok voldoende publiek. Van Doornik was – tegelijkertijd maar geheel los van de subsidie en de gemeentelijke plannen – al een jaar bezig om in gesprek met de jongeren zelf te kijken waar behoefte aan is. Hij doet dat niet alleen, maar samen met een aantal organisaties in Zwolle-Zuid, zoals REzet, de Wijkenvereniging Zwolle-Zuid en SVI.

Niet alleen in Zwolle-Zuid

“Natuurlijk is het jammer dat de plannen van de gemeente en de subsidie zo weinig opleverden. Maar je leert er ook weer van. Onder andere dat wij – ook ik ben alweer een paar generaties ouder dan de jongeren – niet kunnen bepalen wat zij leuk vinden. Er zullen er heus een aantal tussen zitten die graag naar de horeca willen, maar misschien komen ze ook wel met heel andere plannen.”
Om daar achter te komen worden op korte termijn een aantal feestelijke bijeenkomsten georganiseerd. Bijvoorbeeld in de Siggels, niet alleen het onderkomen van SVI maar sinds een klein jaar ook een heus buurthuis. “Op een laagdrempelige manier gaan we daar samen met de jongeren kijken waar ze behoefte aan hebben. “De rapporten en adviezen die daar uit komen kunnen ook in andere wijken weer worden toegepast.”

Op de Siggels organiseert Jeroen van Doornik – samen met enkele anderen – een bijeenkomst voor én met jongeren. ©RTV Focus

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close