Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

kunstenaars werken in Stedelijk Museum is unieke werkplaats

In Kunst en arbeid, het museum als werkplaats (15 februari t/m 12 april 2015) komt het industriële verleden van Zwolle tot leven. Uniek in de expositie is de werkplaats, waar Luc Onderbeke en Firma Weijland en Consorten zich toeleggen op het thema ‘kunst en arbeid’.

Luc Onderbeke is illustrator, performer en tekstschrijver en Firma Weijland en Consorten maakt theater en muziek. Tijdens openingstijden werken Onderbeke, Firma Weijland en/of andere kunstenaars, continu in het museum en leveren zij steeds nieuwe producten. De bezoeker kan de ontwikkeling van het werk volgen en zo een uniek inzicht krijgen in het maakproces.

Foto’s uit de fabriek en stad

De kunstenaars zijn geïnspireerd door het arbeidsethos in de ijzerindustrie van hun vaders, ooms en buurmannen van nog maar één generatie terug. Hiertoe maakten Luc Onderbeke en Jack Weijkamp een ambachtelijk geïllustreerde graphic novel. Het werk uit deze graphic novel zal in de expositie samen worden gebracht met fotowerk van Gerrit Wispelweij (1850-1916), directeur van de voormalige Zwolse ijzergieterij en machinefabriek van Fa. G.J. Wispelwey & Co. Dit werk bestaat uit zowel foto’s van de fabriek als uit beelden van de stad, waarin de producten uit de ijzergieterij een rol spelen. Deze producten zijn ook nu nog in de stad terug te vinden.

Hierbij worden objecten die getuigen van het industriële verleden van Zwolle en de IJsselstreek uitgelicht op de zogenaamde Wisselwand. Het museum daagt de kunstenaars uit te reageren op de verschillende thema’s die hier aan de orde komen. Zij laten zich meevoeren door hun verbeelding waardoor bij deze objecten uit het verleden nieuw werk ontstaat: het gedicht, het lied, het beeld en het verhaal zijn de gereedschappen van de ‘arbeiders in residence’. Een levende expositie, waarbij de bezoeker met regelmaat een nieuwe performance ten deel valt.

Publicaties industriële leven Zwolle

Bij de tentoonstelling verschijnen maar liefst twee publicaties: in het eerste deel, dat vanaf de opening te koop is, wordt een deel van het industriële verleden van Zwolle beschreven en de samenwerking tussen Onderbeke en Firma Weijland. Het tweede deel, dat op de laatste dag van de tentoonstelling wordt gepresenteerd, bundelt een selectie van de werken die tijdens de tentoonstelling in het museum zijn gemaakt. Tijdens de tentoonstelling worden workshops gegeven door Literair Productiehuis Wintertuin en andere activiteiten georganiseerd. Voor informatie hierover kunt u terecht op de website:www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Kortom: Kunst en arbeid, het museum als werkplaats maakt van het museum een werkplaats waarin heden en verleden, verbeelding en humor op bijzondere wijze samensmelten.

Tentoonstelling

Kunst en arbeid, het museum als werkplaats
Periode: 15 februari t/m 12 april 205
Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button