Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ksenia Marasanova speelt op 4 mei het bekroonde ‘Zij zagen Oorlog’ als onderdeel van Theater na de Dam

Zwolle – De voorstelling ‘Zij zagen Oorlog’ speelde in theaters door heel Nederland en in Vlaanderen en is op 4 mei na Nationale Dodenherdenking live te volgen via een gratis online stream. De in Zwolle woonachtige Ksenia Marasanova maakte een vijfluik over mensen in oorlog. Ze moeten beslissingen nemen en die hebben consequenties. ‘Zij zagen Oorlog’ wordt na de Nationale Dodenherdenking live opgevoerd en is gratis te volgen via zijzagenoorlog.nl

Ksenia Marasanova werd geboren in de USSR, een land dat niet meer bestaat en dat ze op haar 17e ontvluchtte. Haar geboortestad is Kharkov en daar werd 3 jaar lang zwaar om gevochten. Na de oorlog was er van de stad, de regio en haar familie niet veel meer over. Ze maakte Zij zagen Oorlog als eerbetoon aan al die mensen die onder zware omstandigheden met de beste bedoelingen het juiste probeerden te doen.

‘Zij zagen Oorlog’ is Ksenia’s tweede solo-programma. In haar eerste voorstelling ging ze als Pelgrim op zoek naar de essentie van de ziel. Ze vond daarvoor het ‘archetype theater’ opnieuw uit, waarvoor ze internationale erkenning kreeg. Sindsdien wordt ze veel gevraagd voor masterclasses, binnenkort in de stad New York en in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.

Ksenia over de personages in Zij zagen Oorlog: “Ieder mens probeert naar eer en geweten goed te handelen. Maar wat is goed? Met de kennis van nu is het makkelijk praten, maar wat als je er midden in zit? Mijn oma is 97 en maakte in Leningrad verschrikkelijke dingen mee, maar toch heeft ze geen hekel aan Duitsers. Wel aan oorlog. Ik vraag me vaak af wat ik zou hebben gedaan en dat is leidde uiteindelijk tot Zij zagen Oorlog.”

Op 5 Mei speelt Ksenia in samenwerking met het Zwolse café in de Buurt een Russische Liederenvoorstelling. Ook die voorstelling is online gratis te volgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button