BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kraaiennest communicatiemast Harculo ontmanteld

Zwolle – De communicatiemast bij de voormalige centrale Harculo voldoet niet meer aan de huidige bouweisen. Door vernieuwde eisen om staalconstructies te berekenen (Eurocode 3 heeft de NEN-EN 1993 vervangen) is de mast ‘op papier’ overbelast waardoor het noodzakelijk is om de top uit de mast te verwijderen. Afgelopen vrijdag zijn daarom de bordessen in de top van de communicatietoren naar beneden gehaald.

Zwaar geschut

Om de top van de bijna 100 meter hoge mast te ontmantelen moest er zwaar geschut aan te pas komen. Hiervoor had de telecom aannemer NMS Telecom BV in opdracht van de zendmasteigenaar WIG (Netherlands) BV een immens grote Wagenborg Demag-kraan ingehuurd. Het gaat om een mobiele telescoopkraan van 500 ton. De kraan beschikt over een hoofdmast van 56 meter en was uitgerust met een giek tot 110 meter. Met deze kraan werd het bovenste platform, dat zich op een hoogte van 85 meter bevestigd was, ontmanteld en naar de grond getakeld. Vooraf zijn alle kabels en leidingen losgemaakt van dit zogenaamde kraaiennest en kon het geheel worden losgeschroefd en afgetakeld.
Omdat de toren tegenwoordig alleen nog wordt gebruikt als antennemast voor mobile telecom installaties gaat de mast van Harculo vanaf nu zonder dakje door het leven.

Slechtvalk

Geruststellend nieuws voor de vogelliefhebbers, de slechtvalk waarvoor in de mast een broedkast is geplaatst mag gewoon blijven. Voor deze kast is door de Stichting Avifauna Zwolle een nieuw deksel gemaakt welke dinsdag 10-3-2020 op de broedkast is geplaatst waardoor de slechtvalk op de zelfde plek als de afgelopen jaren kan blijven nestelen.

Video gemaakt door: Michiel Krouwel,


j

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button