Data &, StatistiekEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Koopwoningen in Zwolle: de prijzen stijgen, maar minder verkocht

Zwolle – Het prijsniveau van koopwoningen tikte vorige maand een nieuw record aan. Nooit eerder lag het prijsniveau van Nederlandse woningen zo hoog. Dat blijkt uit cijfers over de Nederlandse woningmarkt die het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week publiceert. Hoe is het gesteld met de Zwolse woningmarkt?

Michel Brinkhuis

Data-analist voor RTV Focus Zwolle. Ook voor jouw bedrijf? Kijk op www.michelbrinkhuis.nl.

De actuele Zwolse woningmarkt

Op Funda staan er momenteel 260 woningen (woonhuizen en appartementen) te koop. Als je kijkt in de prijsklasse tot 200.000 euro dan zijn er 34 woningen, waarvan 21 appartementen beschikbaar. Een klasse hoger, woningen in de klasse 200.000 euro tot 400.000 euro, is er een groter aanbod. Er zijn 142 woningen in deze klasse beschikbaar. De overige 84 woningen vind je in het prijssegment boven de 400.000 euro.

Een woning staat niet lang te koop. Als je kijkt naar cijfers van de NVM over het eerste kwartaal van 2019, staat een woning in de regio Zwolle gemiddeld 36 dagen te koop. Huizen wisselen snel van eigenaar, en voor doorstroming op de woningmarkt is het dan belangrijk dat er ook nieuw aanbod is. In de afgelopen dertig dagen kwamen er zo’n 130 nieuwe woningen in de verkoop in Zwolle.

Minder woningen verkocht

Ondanks dat het prijsniveau piekt, daalt het aantal verkochte woningen wel. In Overijssel werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 2996 woningen verkocht. Dat is 23 procent minder dan in het kwartaal ervoor, en bijna tien procent minder woningen dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een woning lag in het eerste kwartaal van 2019 op 256.488 euro. Vergelijk je dat met de gemiddelde prijs over 2018, dan is dat 12.000 euro hoger. In 2018 werd een huis voor gemiddeld 244.270 euro verkocht namelijk.

Die Overijsselse trend zie je ook specifiek in de regio Zwolle terug. Zowel de daling in het aantal verkopen, als de prijsstijging. Uit onderzoek van Dynamis blijkt dat de dynamiek op de woningmarkt wordt geremd door het huidige gebrek aan aanbod. “Zo wisselden in Zwolle maar liefst een kwart minder woningen van eigenaar dan een jaar geleden.” Over de stijgende prijzen van koopwoningen zegt men: “Als gevolg van de prijsstijging staat de gemeente op de zesde plaats van de duurste woongemeenten buiten de Randstad met meer dan 50.000 inwoners.

Zwolle en de Funda-factor

De Funda-factor is een score die de populariteit van koopwoningen in een NVM-regio weergeeft ten opzichte van de landelijke mediaan. De populariteit van een woning wordt gemeten aan de hand van het gemiddeld aantal keren dat het op een dag wordt bekeken. Woningen die al verkocht zijn worden hierbij uitgesloten. Uit de woningkijk-cijfers van Funda blijkt dat Zwolle populairder is dan de landelijke mediaan, maar dat de populariteit wel een heel klein beetje is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Je kunt dat zien in de afbeelding hieronder.

© NVM Marktinformatie

 

Bron
NVM Marktinformatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button