Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Koninklijke onderscheiding voor Zwollenaren Jan ter Horst en Carlo Duinkerken van het COC Zwolle

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders reikte vrijdagmiddag de koninklijke onderscheidingen Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Zwollenaren Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken. Dat gebeurt tijdens het 45-jarig bestaan van COC Zwolle (Wijkcentrum De Enk, Enkstraat 67) in Zwolle.

In 1976 stonden Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken aan de wieg van het COC Zwolle. Als pioniers hebben zij in diverse functies bijgedragen aan de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap in Zwolle. Ondanks alle weerstand wisten beide mannen steeds weer te blijven strijden voor gelijke rechten en een verdraagzame samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen. Dankzij hun jarenlange inzet vormt het COC Zwolle vandaag de dag een belangrijke schakel tussen de LHBTIQ+ gemeenschap en verschillende maatschappelijk betrokken organisaties en gemeente Zwolle.

Eind jaren zeventig startten de heren praatgroepen voor jongens en mannen. In de rol van gespreksleiders gaven Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken de deelnemers een luisterend oor en adviezen. Uit dit alles vloeide een ander belangrijk initiatief voort: het opzetten van de hulptelefoon van het COC. Daarnaast waren beide heren betrokken bij het COC Zwolle magazine en het opzetten van buddytrajecten ten tijde van de aids/hiv uitbraak. Ook hadden zij een prominente rol bij de start van Roze Zaterdag in Zwolle in 1990.

Recent werkten zij mee aan de samenstelling van de fototentoonstelling ‘Nooit meer uitgesloten’ met gelijknamig tijdschrift. Met tien portretten en verhalen van LHBTIQ+ personen uit Zwolle en omgeving wordt aandacht gevraagd voor de oudere leden van de gemeenschap.

Andere organisaties waaronder de Zonnebloem, het Academiehuis en Samenloop voor Hoop kunnen ook rekenen op de vrijwillige inzet van Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken.

Op 16 december 2021 bestond het COC Zwolle 45 jaar. Vanwege corona konden de festiviteiten toen niet doorgaan. Bij het 40-jarig bestaan van COC Zwolle zijn Henk Jan ter Horst en Carlo Duinkerken benoemd tot erelid van het COC voor hun verdiensten voor de gemeenschap.

Gerelateerde artikelen

Back to top button