Koningsdag 2016Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Koningsdag Zwolle enorme beveiligingsoperatie

Zwolle – Koningsdag in Zwolle is een enorme beveiligingsoperatie. ‘Naast de hele organisatie die de inhoud heeft bedacht is er minstens zo’n grote organisatie die over de veiligheid gaat. Tot en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zitten hiervoor aan tafel’ zo meldt Burgemeester Henk Jan Meijer dinsdagavond tijdens een presentatie over Koningsdag voor de binnenstadondernemers.

Hekkenplan

De gemeente Zwolle heeft inmiddels een hekkenplan langs de route. De looproute moet minimaal 6 meter breed zijn. Op de Melkmarkt en een deel van de Luttekestraat is dit geen probleem. Op een ander deel van de deze straat en de Blijmarkt is het lastiger.

Screening binnen 1e twee ringen

Daarnaast wordt voor de veiligheid gewerkt met vier ringen. Veruit de meeste horeca en winkels zit buiten de eerste twee ringen, wat inhoudt dat er geen screening van eigenaren en personeel nodig is.
Zit je als bedrijf wel binnen de 1e twee ringen of woon je daar dan volgt een screening. De politie en gemeente doen de screening uit veiligheidsoverwegingen. Bewoners, eigenaren en personeel moeten bepaalde persoonsgegevens verstrekken die vervolgens worden gecheckt en als input gelden voor een antecedentenonderzoek.

Geen terrassen op Koningsnacht

Op het gebied van terrassen is er enige beperking. De route moet ’s ochtends om 6 uur bezemvrij en veilig opgeleverd worden. Dat betekent dat de avond ervoor om 12 uur de terrassen opgeruimd moeten worden. Henk Jan Meijer: ‘Dat is normaal de Koningsnacht. Dat is ongelofelijk gezellig in Zwolle. Dat is nu ook zo maar dan wel binnen, na 12 uur. Vanaf 13.00 uur op Koningsdag moeten de hekken dan zo snel mogelijk worden weggehaald en de terrassen weer neergezet worden. Zo kunnen alle mensen die op Koningsdag naar Zwolle zijn gekomen zo snel mogelijk weer bediend kunnen worden.’ Ook drukt de burgemeester de ondernemers op het hart om het advies van de winkeliersvereniging Citycentrum te volgens. ‘Open de winkel zoals je dat zou doen op een koopzondag. Dus na 13.00 uur.’

Brief

De komende dagen krijgen alle ondernemers in de binnenstad een brief over aankomende Koningsdag. Indien er sprake is van screening omdat de onderneming of bewoner in de 1e of 2e ring zit dan zal dat hier in staan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button