CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Karakter

Zwolle – Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagochtend 4 maart een digitaal werkbezoek gebracht aan academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter. Bij Karakter kunnen kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar terecht voor diagnostiek en behandeling van complexe psychiatrische problematiek. Ook in Zwolle is een vestiging van Karakter op bedrijventerrein De Oosterenk.

Koningin Máxima sprak met diverse betrokkenen waaronder een hoogleraar klinische kinder- en jeugdpsychiatrie, een arts in opleiding, een bestuurder en de voorzitter van de Ouderraad over de werkwijze van Karakter, preventie en normalisering van psychiatrische problematiek. Karakter zet in op een combinatie van zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Zorgvernieuwing speelt hierbij een belangrijke rol. Ouders, onderwijs en andere naasten worden betrokken bij de behandeling van het kind of de jongere. Vervolgens vertelden twee jongeren over hun eigen ervaringen en lichtten behandelaren hun aanpak toe. Karakter biedt bij voorkeur zorg dicht bij huis, maar geeft ook de mogelijkheid voor een (kortdurende) opname van een jongere samen met een ouder. Aansluitend sprak Koningin Máxima met een kinder- en jeugdpsychiater, een behandelaar en ouders van jonge kinderen met een psychische kwetsbaarheid over het Centrum Jonge Kind. In dit centrum worden jonge kinderen tot acht jaar met problemen in de ontwikkeling zoals autisme onderzocht en behandeld. Door vroeg te starten met de behandeling kunnen jonge kinderen beter worden geholpen.

Kinderen en jongeren reageerden allemaal anders op thuisonderwijs en gemis aan sociale contacten en structuur. Voor sommigen bracht het rust, voor anderen eenzaamheid.

Koningin Máxima.
Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Tot slot werd door diverse betrokkenen ingegaan op de uitdagingen die de uitbraak van het coronavirus met zich heeft meegebracht. Kinderen en jongeren reageerden allemaal anders op thuisonderwijs en gemis aan sociale contacten en structuur. Voor sommigen bracht het rust, voor anderen eenzaamheid. In de eerste golf zag Karakter een afname van het aantal aanmeldingen, maar inmiddels nemen de aanmeldingen weer toe. Ook de ernst van de psychische klachten is toegenomen.

In de eerste golf zag Karakter een afname van het aantal aanmeldingen, maar inmiddels nemen de aanmeldingen weer toe. Ook de ernst van de psychische klachten is toegenomen.

Karakter heeft twaalf vestigingen in Midden- en Oost-Nederland. Kinderen met ADHD, autisme, depressie, angst- en dwangstoornissen, gedragsstoornissen of andere psychische problematiek kunnen bij Karakter terecht. In samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen biedt Karakter ook opleidingen en bij- en nascholing aan voor artsen en andere zorgprofessionals.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button