Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Koning Willem Alexander in gesprek met buren en buurtbemiddelaars

Op woensdagochtend 23 maart ontving burgemeester Peter Snijders Koning Willem Alexander bij jongerencentrum ReZet in Zwolle-Zuid. De koning sprak in drie rondes met verschillende betrokkenen als politie, Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), DeltaWonen, Travers Welzijn en buurtbemiddelaars en buren over 25 jaar buurtbemiddeling in Zwolle. Travers spreekt over “Een ontspannen sfeer, waarbij de rol van de vrijwillige inzet van buurtbemiddelaars nog maar weer eens werd benadrukt”.

Het concept is afkomstig uit San Francisco waar Community Boards conflicten aanpakken zonder tussenkomst van instanties. Zwolle heeft een pioniersrol vervuld bij de vertaling van deze Amerikaanse methode naar een Nederlandse aanpak. Met een subsidie van de gemeente en het toenmalige ministerie van Justitie startte welzijnsorganisatie Travers Welzijn in 1996 met buurtbemiddeling.

Buurtbemiddeling blijkt een doeltreffende manier om ruziënde buren te helpen bij herstel van het contact en oplossingen te bedenken voor hun conflict, dat bijvoorbeeld gaat over geluidsoverlast, ruzie, erfscheidingen of overlast door kinderen. Tweederde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond, aldus het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Uit recent onderzoek van de Open Universiteit blijkt ook dat buurtbemiddeling een positief effect heeft op het veiligheidsgevoel van de inwoners.

koninklijk huis

 

Foto’s: Jarno Kraayvanger

Gerelateerde artikelen

Back to top button