Koningsdag 2016Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima komen naar Zwolle – 25 april

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima komen naar Zwolle op 25 april 2015.

Ze gaan een wandeling maken over het festivalterrein van LANF LEVE DE CLUB en bezoeken een symposium over de toekomst van de vereniging.

LANG LEVE DE CLUB is een nationaal evenement in het kader van 200 jaar Koninkrijk op zaterdag 25 april in Zwolle. We vieren dan het recht op vrijheid van vereniging en vergadering. Voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor hun vereniging, stichting of (sport)club wordt deze dag georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk in samenwerking met het Oranje Fonds, NOC*NSF, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het festival. Zij maken een wandeling  over het festivalterrein en bezoeken een symposium over de toekomst van de vereniging.

Miljoenen Nederlanders zetten zich vrijwillig in voor hún club. Nederland is een van de landen met
het hoogste aantal lidmaatschappen van verenigingen per hoofd van de bevolking. Voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, Ank Bijleveld-Schouten: “Kom naar Zwolle en doe mee. Op zaterdag 25 april dragen we onze vrijwilligers op handen. Voor hen, en iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt of eens nader wil kennismaken met verenigingen, stichtingen of (sport)clubs, is dit festival bedoeld.”

Programma LANG LEVE DE CLUB

De viering van LANG LEVE DE CLUB vindt plaats op het festivalterrein Park de Wezenlanden en duurt van 10.30 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Ruim 60 verenigingen, stichtingen en clubs hebben zich aangesloten voor een dag vol met festiviteiten voor jong en oud. De deelnemende organisaties op het gebied van sport, cultuur, natuur en maatschappij, bieden allemaal een unieke activiteit aan.

Doe mee

Op het festival van stichtingen en verenigingen geven nationale en lokale (sport)clubs presentaties, lezingen, clinics of workshops waar de bezoekers aan kunnen deelnemen. Zo kan men aan het Rad van Fortuin draaien, of een persoonlijke vlieger maken bij het Oranje Fonds, een Blote Voetenpad bewandelen bij Natuurmonumenten, deelnemen aan een rolstoelenrace georganiseerd door het Rode Kruis of rondvaren met de Reddingsbrigade. Ook zal er een bijzondere popquiz worden georganiseerd. En er zijn véél sportclinics en sportdemonstraties, waaronder schaatsen, basketbal hockey.

Veel muziek

Er vinden op verschillende podia optredens plaats van o.a. Izaline Calister, zangeres en lid van het Nationaal Comité, de Pauwergirls, Het Twents Jeugd Symfonie Orkest, Jeugdorkest De Vuurvogel en gospelkoor Testimony en het Orkest van de Luchtmacht. Als afsluiter kunnen bezoekers genieten van een daverend optreden van VanVelzen!

NOC*NSF sluit tijdens het LANG LEVE DE CLUB festival de Nationale Sportweek af met een speciaal programma waarin onder andere Victor Mids een bijzondere rol zal spelen. Bovendien geven bekende personen uit de sportwereld acte de présence op het festivalterrein, zoals Michel Mulder, Minke Booij, Erben Wennemars en Kees Jansma.Erben Wennemars, lid van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en ambassadeur van de campagne Laat je club niet in zijn hemd staan : “Vrijwilligers én hun organisaties, clubs, stichtingen en verenigingen zetten we die dag in het zonnetje. Wij hebben in Nederland een prachtige traditie van verenigingen. Daarin zijn wij uniek in de wereld. Als ik naar mijzelf kijk dan heeft mijn vereniging mij heel veel gegeven. Ik geloof dat sport belangrijk is voor ieders ontwikkeling. Je kunt door sport leren over normen en waarden, over winnen en verliezen en omgaan met tegenslagen. Ik gun dat iedereen. Verenigingen zijn daarin van enorm groot belang.”

Symposium De Toekomst van de Club

Het symposium De Toekomst van de Club wordt in het provinciehuis van Overijssel, dat naast het festivalterrein ligt, georganiseerd. Bestuurders van clubs zijn vanaf 10.45 uur bijeen om inspiratie op te doen en om met elkaar in gesprek te gaan. Na een voordracht over de geschiedenis van de vereniging van Henk te Velde, lid van het Nationaal Comité, gaat Josje den Ridder van het SCP in op de huidige stand van zaken. In de sessies die hierop volgen wordt de toekomst van de ‘club’ besproken. Het zinvol gebruik maken van de nieuwe media, de toekomst van de politieke partij en de vitale vereniging komen daarbij zeker aan de orde. Onder meer Lucas Meijs, Roeland Stekelenburg en Berend Rubingh leiden deze sessies. In Laat je club niet in zijn hemd staan wordt de winnaar van het beste idee uit de gelijknamige NOC*NSF campagne bekend gemaakt.

Speciaal arrangement

Omdat op zaterdag 25 april in Zwolle vrijwilligers in het zonnetje worden gezet, is er door de organisatie een speciaal arrangement voor verenigingen, sportclubs of stichtingen samengesteld. Organisaties die hun vrijwilligers eens extra willen bedanken kunnen zich aanmelden bij Vrijwilligersverwenarrangementen.

Zwolle viert feest

Ook in de binnenstad van Zwolle is er in het kader van LANG LEVE DE CLUB van alles te zien en te doen. Vanaf  13.00 uur kan de bezoeker muziekoptredens, een food truck festival, een kunstmarkt en rondleidingen meemaken. Een aantal restaurants serveren speciale vorstelijke maaltijden. Winkels in de binnenstad zullen die dag langer open zijn, net als Museum de Fundatie. Ook kan men de Koningsroute lopen, die speciaal voor de viering van 200 jaar Koninkrijk is ontwikkeld. Bezoekers aan Zwolle kunnen vanaf 25 april langs de mooiste plekken van Zwolle wandelen en ondertussen op hun smartphone beelden zien van koninklijke bezoeken aan onze binnenstad uit vroeger tijden.

Grote verbondenheid door verenigingen, clubs en stichtingen

In Zwolle staat ook het geboortehuis van Thorbecke. Hij stond aan de basis van de nieuwe grondwet van 1848, waarin dit grondrecht in is opgenomen. Het recht op vrijheid van vereniging en vergadering is één van de grondrechten uit de parlementaire democratie die toen werd ingevoerd. Dit grondrecht maakte het ontstaan van een bloeiend verenigingsleven in het Koninkrijk mogelijk. Zo kunnen veel mensen zich inzetten voor de samenleving als geheel, of voor een ander in het bijzonder. Nederland is een verenigingsland bij uitstek geworden. De verenigingen, clubs en stichtingen en de miljoenen vrijwilligers die hierbinnen actief zijn, zorgen voor een grote verbondenheid tussen de inwoners van ons koninkrijk.

Viering 200 jaar Koninkrijk

LANG LEVE DE CLUB is de naam van het vijfde evenement dat het Nationaal Comité organiseert en coördineert tussen november 2013 en oktober 2015 ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Na LANG LEVE DE CLUB vindt het slot van de viering plaats op zaterdag 26 september 2015 in Amsterdam. Eerder organiseerde het Nationaal Comité de start van de viering op 30 november 2013, het Grondwetfestival op 29 maart 2014 in Den Haag, het Koninkrijksjeugdparlement St. Maarten in mei 2014, Hello World! op 30 augustus 2014 in Maastricht.

Inmiddels hebben ook talloze andere organisaties en personen zich aangesloten bij de viering. De viering van 200 jaar Koninkrijk is een mooie gelegenheid om stil te staan bij ons gezamenlijke verleden, heden en toekomst. Meer informatie over de viering: www.200jaarkoninkrijk.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button