Kunst & CultuurVoorpagina

Kolossale astronaut in beeldentuin Museum De Fundatie

Zwolle – Begin juli is in de beeldentuin van Museum de Fundatie bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe de sculptuur Self-Portrait of a Dreamer van Joseph Klibansky geplaatst. Het ruim 9 meter hoge kunstwerk, gemaakt van glasvezel, hars en staal, zal op 19, 20 en 21 augustus op het Lowlands festival in Biddinghuizen staan. Daarnaast maakt het beeld deel uit van de eerste museale solotentoonstelling van Klibansky, getiteld ‘Leap of Faith’, die van 28 januari t/m 14 mei 2017 te zien is in Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe.

Joseph Klibansky (Kaapstad 1984) is voortdurend op zoek naar nieuwe technieken om zijn ideeën te realiseren. Hij maakt onder meer gebruik van digitale beeldbewerking en 3D-printing, al of niet gecombineerd met traditionele materialen. Daarnaast is brons bij zijn sculpturen een favoriet materiaal van Klibansky. Zijn schilderijen en beeldhouwwerken hebben meteen een grote impact. Het zijn krachtige composities in vaak felle kleuren waar je niet zomaar aan voorbijloopt. Of zoals hij zelf zegt: “Mijn kunst is kunst met stopping power. Als je het werk ziet, krijg je direct een positief gevoel.”

Klibansky’s werk weerspiegelt niet alleen in technische zin maar ook qua onderwerpen de wereld van nu – of liever nog: die van morgen. Geïnspireerd door mode, design, architectuur, reizen en muziek geeft hij met zijn werk vorm aan een utopische wereld, waarin de stad en het stadsleven terugkerende thema’s zijn. Self-Portrait of a Dreamer, de titel van de negen meter hoge astronaut in de beeldentuin van de Fundatie in Heino/Wijhe, is wat dat aangaat veelzeggend. Dat geldt ook voor de titel van zijn tentoonstelling ‘Beautiful Tomorrow’ in Palazzo Franchetti in Venetië, waar hetzelfde beeld in mei 2016 de absolute eyecatcher was. Een kleinere versie van het beeld was in 2015 al te zien op de tentoonstelling ‘Open!’ in Museum de Fundatie van gastconservatoren Nick & Simon.

Komende zomer verblijft Self-Portrait of a Dreamer opnieuw in muzikale kringen. Van 19 tot en met 21 augustus wordt het beeld van Klibansky namelijk tijdelijk verhuisd naar het Lowlands festival in Biddinghuizen. Sinds 2008 is in samenwerking met MOJO telkens een monumentale
sculptuur uit de beeldentuin van Museum de Fundatie bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe tentoongesteld. Kunstenaars die Klibansky de afgelopen jaren voorgingen, waren Heringa/Van Kalsbeek, Ronald A. Westerhuis, David Bade en Yasser Ballemans.

Na het popfestival keert het beeld weer terug naar de beeldentuin van de Fundatie. Daar zal het in 2017 onderdeel zijn van ‘Leap of Faith’, de eerste museale solotentoonstelling van Klibansky. De tentoonstelling heeft plaats op beide locaties van Museum de Fundatie. In Fundatie Zwolle wordt Klibansky’s werk, zowel zijn beelden als zijn schilderijen, op klassieke wijze gepresenteerd. In Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe laat de kunstenaar zich van zijn experimentele kant zien met een site-specifieke installatie in de tuinzaal van het museum.

Joseph Klibansky, Self-Portrait of a Dreamer, afb 1

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button