Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Koggepark: van bakstenen straatbeeld naar groen stadspark

Belangrijke stap naar een groenere Spoorzone in 2023 zichtbaar

Zwolle – Het eerste deel van het nieuwe Koggepark wordt aankomend jaar aangelegd. Dit nieuwe stadspark komt te liggen in de Spoorzone van Zwolle, op de plek van de Koggelaan. Deze weg wordt omgevormd tot een fietsstraat en krijgt aan de zijkanten zoveel groen dat het een nieuw park moet worden waar je kunt wandelen en waar het aangenaam is om te verblijven. Aankomend jaar gaan ze starten met de aanleg van het eerste deel, het stuk tussen het Van Karnebeekpad en de Hanzelaan.

Koggelaan vanaf de hoek van het Karnebeekpad – Foto © RTV Focus Zwolle
De Koggelaan wordt een fietsstraat waar de auto te gast is. De rijbaan en de trottoirs langs de Koggelaan worden smaller zodat er meer plek komt voor groen. De kruising van de Koggelaan met het Van Karnebeekpad wordt ook aangepast.  De slinger in de huidige aansluiting wordt verwijderd waardoor de kruising overzichtelijker en veiliger wordt. Ook wordt het fietspad tussen de twee tunnels verbreed.

Groen en toegankelijk

De Koggelaan wordt een fietsstraat waar de auto te gast is. De rijbaan en de trottoirs langs de Koggelaan worden smaller zodat er meer plek komt voor groen. Op de kades komt beplanting waar je tussendoor kunt wandelen. Trappen worden zoveel mogelijk vervangen door hellingbanen zodat de oevers ook toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel of kinderwagen en op diverse plekken komen plekken om te zitten en even uit te rusten. Welke planten er precies komen in het park, dat wordt de komende tijd nog verder uitgewerkt. In ieder geval zullen de planten aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels.

Huidige aanzicht kade Koggelaan, Naast de waterpartij links ligt een voetpad en een verhoogde kademuur die aansluit op de straat waar fietsers en auto’s nu rijden – Foto © RTV Focus Zwolle
Op deze sfeerimpressie links de appartementencomplexen en de donkere strook water voor de deur. Op de kades komt beplanting waar je tussendoor kunt wandelen.

Lübeckplein

Ter hoogte van het Lübeckplein komt een vlonder aan de waterkant. Hiermee kan de bezoeker het water nog meer beleven en is het plein direct verbonden met het water. De nieuwe inrichting van de Koggelaan ziet er niet alleen aantrekkelijker uit. Het groen beperkt ook de opwarming van de stad in warme zomers. Bovendien wordt het regenwater vastgehouden in wadi’s. Dit betekent dat het water bij plensbuien in de bodem zakt in plaats van dat het afgevoerd wordt naar het riool. Een deel van het huidige bestratingsmateriaal wordt hergebruikt in de nieuwe bestrating.

Huidige aanzicht van de Koggelaan en het Lübeckplein vanaf de kade bij het water – Foto © RTV Focus Zwolle
Ter hoogte van het Lübeckplein komt een vlonder aan de waterkant. Hiermee kan de bezoeker het water nog meer beleven en is het plein direct verbonden met het water.

De kruising van de Koggelaan met het Van Karnebeekpad wordt in de eerste fase van de aanleg ook aangepast. De slinger in de huidige aansluiting wordt verwijderd waardoor de kruising overzichtelijker en veiliger wordt. Ook wordt het fietspad tussen de twee tunnels verbreed.

Tijdelijk

Het stuk van het Koggepark tussen de Hanzelaan en Oostzeelaan krijgt, vooruitlopend op de definitieve inrichting, een aantal tijdelijke aanpassingen. Zo wordt in ieder geval de fietsstraat in rood asfalt hier doorgetrokken en wordt de groenstrook verbreed. De definitieve inrichting van dit gedeelte van het Koggepark volgt later, samen met plannen voor de openbare ruimte van het Hanzekwartier. Ook de overige delen van het Koggepark dat in de toekomst loopt van de Willemsvaart tot en met Het Gildenhof (Hanzebadlocatie), worden op een later moment uitgevoerd.

Het stuk van het Koggepark tussen de Hanzelaan en Oostzeelaan (stuk bij Zonecollege) krijgt, vooruitlopend op de definitieve inrichting, een aantal tijdelijke aanpassingen. Zo wordt in ieder geval de fietsstraat in rood asfalt hier doorgetrokken en wordt de groenstrook verbreed.

In de groenzone bij de Stockholmstraat komt een Blije Bijenberm en de trappen bij het beeld Wharfinger krijgen, dankzij beplanting, een groenere uitstraling. Het Zone College denkt na over hoe het water langs de Koggelaan zo groen mogelijk ingericht kan worden zodat het water ook aantrekkelijk wordt voor bijvoorbeeld vissen.

Start april 2023; groen in 2024

De aanleg van het Koggepark start vanaf april 2023 en duurt tot het einde van dat jaar. Om te zorgen dat het gebied goed bereikbaar blijft, knipt de gemeente de werkzaamheden op in een aantal fases. In het voorjaar van 2024 wordt dan het groen in het Koggepark geplant. Dan is Spoorzone Zwolle een park rijker. De aanleg van het Koggepark wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie en het rijk.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button