Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

KNVB geeft PEC wederom opdracht om te werken aan financieel herstel

De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2014/’15. Tien clubs, waaronder PEC Zwolle,  scoren onvoldoende en zitten in categorie 1, veertien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2 en tien clubs zitten in de hoogste categorie 3.

Categorie-indeling

Categorie 1:  FC Den Bosch, FC Dordrecht, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, Telstar, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle.

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering. Fortuna Sittard zit met ingang van augustus 2012 in categorie 1, FC Twente met ingang van november 2013 en VVV-Venlo met ingang van maart 2014.  De overige clubs met ingang van november 2014, Telstar op grond van de vangnetbepaling.

Categorie 2: ADO Den Haag, AZ, FC Eindhoven, FC Emmen, Excelsior, De Graafschap, Helmond Sport, MVV, NAC Breda, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur Leeuwarden, Go Ahead Eagles, Feyenoord, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, FC Oss en PSV.

Vergelijking met vorig jaar

Voor de meest zuivere vergelijking is bovenstaande indeling het best te vergelijken met de categorie-indeling van hetzelfde meetmoment vorig jaar. Op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2013/’14 behoorden destijds vijf clubs tot categorie 1, zeventien clubs tot categorie 2 en elf clubs tot categorie 3. Van de clubs die destijds in categorie 1 zaten, zitten FC Twente en Fortuna Sittard daar nog in. Daarzijn bijgekomenVVV-Venlo, Telstar, FC Dordrecht, RKC Waalwijk, N.E.C.Nijmegen, PEC Zwolle, Roda JC en FC Den Bosch. Excelsior, NAC Breda en De Graafschap zijn gestegen naar categorie 2. FC Groningen en SC Cambuur Leeuwarden is ten opzichte van de halfjaarcijfers vorig jaar nieuw in categorie 3. AZ en Sparta Rotterdam zijn gedaald naar categorie 2.

Over de categorie-indeling

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Met ingang van het seizoen 2013/’14 nemen amateurvereniging Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV in de vorm van een pilot deel aan de Jupiler League. Als amateurvereniging wordt Achilles ’29 niet opgenomen in de categorie-indeling. Ten aanzien van de beloftenteams is de categorie-indeling van toepassing voor de club als geheel en is er dus geen aparte categorie-indeling voor het beloftenteam.

Gerelateerde artikelen

Back to top button