Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Klimaatduik in Zwolse gracht

Zwolle – Maandagmiddag stipt bij het afgaan van het luchtalarm om 12:00 uur duiken rebellen van Extinction Rebellion Zwolle, met noordoostenwind en gevoelstemperatuur -2 graden, de Zwolse gracht bij het Rode Torenplein in om Zwollenaren bewust te maken van de klimaatcrisis.

Crsissituatie

Daarmee willen de rebellen van Extinction Rebellion Zwolle laten zien dat het water de Zwollenaren aan de lippen komt te staan als we niet snel grote stappen maken tegen klimaatverandering, want 2020 was weer een jaar vol klimaatrecords. De tijd en datum zijn niet toevallig gekozen, dat is het moment dat het luchtalarm in heel Nederland afgaat om ons voor te bereiden op crisissituaties. Dit alarm gaat af voor problemen die misschien zullen komen terwijl Nederlandse overheden nu te weinig doen aan de crisis waar nú al in zitten, de klimaatcrisis.

Rebellen van Extinction Rebellion

Klimaatrecords

We hebben al meer dan 700 dagen geen sneeuwdek meer gehad in Nederland en dat is nog maar één van de records die gevestigd zijn in 2020.Dit jaar is het warmste jaar ooit in Nederland, Europa en de wereld zal worden. Geen records waar we trots op moeten zijn die voort zijn gekomen door uitstelgedrag, afschuiven van verantwoording en het gebruik van valse oplossingen zoals biomassa. Als we zo doorgaan komen we niet eens in de buurt het doel van maximaal 1.5 graden opwarming opgesteld in het klimaatakkoord van Parijs. De klimaatcrisis wacht niet op het moment dat politici uitgepolderd zijn. Ze weten al zeker dertig jaar dat het misgaat met het klimaat, maar nemen niet de noodzakelijke maatregelen. Daarom eist Extinction Rebellion een burgerberaad om zo sneller tot effectieve beleidsvoorstellen en tot een lange termijn oplossing te komen tegen klimaatverandering.

Met gevoelstemperatuur van -2 graden uit het water komen

Landelijke acties

Vandaag hebben niet alleen Zwolse XR-rebellen actiegevoerd. Net als elke eerste maandag van de maand, tijdens het luchtalarm, zijn er acties in plaatsen in het hele land. De klimaatcrisis wacht niet tot de coronapandemie is uitgeraasd. Daarom blijven ze in actie komen, maar uiteraard houden ze zich aan alle richtlijnen van het RIVM en zullen ze zoveel mogelijk, ook buiten, mondkapjes dragen.

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren