Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nationale Voorleesdagen

Voorlezen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kinderen veel plezier. Daarom maakt Stadkamer een feest van de Nationale Voorleesdagen met tal van activiteiten voor kinderen en hun ouders en opvoeders. De 11e editie van De Nationale Voorleesdagen start woensdag 21 januari met het Voorleesontbijt en duurt t/m zaterdag 31 januari 2014.

Genieten van voorlezen

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben tot doel het voorlezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Zo worden kleintjes grote lezers!

Aftrap met een broodje

Zoals ieder jaar kennen de Nationale Voorleesdagen een spetterende aftrap. Op de ochtend van 21 januari vinden er door het hele land voorleesontbijten plaats. Bekende Nederlanders en plaatselijke bekendheden halen hun voorleestalent uit de kast en lezen voor uit Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout, het Prentenboek van het Jaar.
In Zwolle gebeurt dit op minimaal 60 peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De deelnemende instellingen krijgen het prentenboek cadeau van Stadkamer. Dit jaar heeft Stadkamer voor 20 instellingen een voorlezer vanuit de gemeenteraad geregeld, de andere instellingen hebben zelf voor een voorlezer gezorgd. Ook de burgemeester van Zwolle is van de partij tijdens het Nationale Voorleesontbijt.

Activiteiten in de Zwolse bibliotheken

Naast de vele peuters en kleuters die met hun kinderdagverblijf of peuterspeelzaalgroep een bezoek brengen aan de bibliotheken, is er voor de iets oudere jeugd de Voorleeswedstrijd. Maar ook ouders kunnen samen met hun kinderen genieten van boeken en voorlezen. Bij al deze activiteiten staat het Prentenboek van het Jaar Boer Boris gaat naar zee van Ted Lieshout en Philip Hopman centraal. Theatervoorstellingen met Dikkie Dik en Muis, Kleintje Kunst, Voorlezen met gebaren: er is tijdens de Nationale Voorleesdagen van alles te beleven in de bibliotheek!

Gerelateerde artikelen

Back to top button