KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gebiedsgerichte aanpak gemeente voor grootschalige energie opwek

Zwolle – Het gebiedsproces voor de gebieden Genne, Holten, Hearsterbroek en De Ruiten is van start gegaan met inzet om binnen 1 jaar zicht te krijgen wat er aan duurzame energieplannen en waar mogelijk zijn. Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De huidige coalitie zoekt naar plekken waar deze grootschalige opwekking mogelijk is. De voorgenoemde gebieden zijn het meest kansrijk, en ook onder andere aangewezen door de gemeente Zwartewaterland. De gemeentes willen het project grensontkennend maken en met draagvlak uitvoeren. Belangrijke voorwaarden voor draagvlak vanuit het gebied zijn gezamenlijke communicatie, participatie, lokaal eigendom,
wettelijke regelgeving, landschappelijke inpassing en landschappelijke samenhang met bijvoorbeeld
omliggende windparken.

Gezamenlijk optrekken

Over het samen optrekken moeten gemeenten onderling goede afspraken maken. Deze hebben betrekking op het zijn van één gezicht naar buiten, één werkwijze en gelijke principes voor het totale gebied; gemeenten die samen optrekken in het en bemensen van de stuurgroep en het projectteam;  het beschikbaar stellen van capaciteit en middelen voor het gebiedsproces; communicatie in het gebied die op elkaar afgestemd is en het gezamenlijk planning en doorlooptijden hanteren.

Gemeenten dragen ieder 50% bij in de kosten voor de verkenning. Voor Zwolle komt dat neer op 100.000 euro. Het budget is opgenomen in de lopende begroting voor 2023. Het besluit en de bestuurlijke opdracht worden gedeeld met de bewoners en grondeigenaren in het totale gebied.

Gebiedsbegeleider

Eerste vervolgstap is het aanstellen van een gebiedsbegeleider die ten dienste staat van de belanghebbenden in het gebied. Deze is inmiddels geselecteerd. Er is kortgeleden (donderdag 30 maart) een bijeenkomst belegd met geïnteresseerde bewoners die een actieve bijdrage willen leveren aan het gebiedsproces om bij te praten. Hiermee is het gebiedsproces van start gegaan met inzet om binnen 1 jaar zicht te krijgen wat er aan duurzame energieplannen en waar mogelijk zijn.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button