112 nieuwsEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Klanten Zwolse hoster getroffen door phishing; 3,5 jaar cel geëist tegen hacker

Zwolle – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen een 26-jarige verdachte uit Assen die met een zelf ontwikkelde, multifunctionele cybercrimetool phishingaanvallen uitvoerde op onder meer klanten van een Zwols hostingbedrijf.

Met een door hem zelf ontwikkeld zogenaamd digitaal Zwitsers zakmes wist hij via phishing inloggegevens van e-mailadressen te achterhalen. Deze gegevens werden vervolgens geautomatiseerd getest op andere websites, zoals webshops, waardoor hij ongemerkt toegang kreeg tot de accounts van anderen en bijvoorbeeld bitcoins stal bij cryptovalutadiensten.

650 cryptowallets

Bij een huiszoeking werden in totaal 650 cryptowallets gevonden, waarvan het OM stelt dat ze onmogelijk allemaal van de verdachte konden zijn. Ook bestelde hij dure kleding via de gehackte accounts van zijn slachtoffers. Door filters in de mailboxen van zijn slachtoffers in te stellen, onderschepte hij automatisch e-mails met bestelbevestigingen en aanmaningen. Deze mails werden doorgestuurd naar zijn eigen tijdelijke mailbox, waardoor slachtoffers niets doorhadden.

Pakketautomaten

Daarnaast leidde de verdachte mails van bezorgdiensten om naar zichzelf, zodat hij het afleveradres van pakketten kon wijzigen naar pakketpunten of pakketautomaten. Voor het afhalen van pakketten ontwikkelde hij een functionaliteit in zijn tool waarmee hij valse identiteitsbewijzen kon maken, wat volgens het OM neerkomt op identiteitsfraude. Ook werd er een vuurwapen aangetroffen.

Richting de bedrijven die zich wel meldden in deze zaak (een hostingbedrijf uit Zwolle en een bedrijf dat een parkeerapp beheert) uitte het OM vandaag complimenten: “Omdat zij aangifte deden en transparant hun ervaringen deelden. Zij droegen bij aan de oplossing in deze zaak, aan het feit dat de politie deze cybercrimineel kon oppakken. We zien in het dossier dat er ook bedrijven zijn die géén aangifte deden en het feit dat ze gehackt werden onder de mat hebben geveegd. Deze ondernemingen waarschuwden hun klanten níet en de gegevens van hun klanten liggen nog op straat, zonder dat de klanten hier weet van hebben. Zij zouden zich moeten schamen.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren