Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Kinderen van De Zuidster kregen les en excursie over riolering

Kinderen van groep 7 van de christelijke basisschool De Zuidster kregen les over nut en noodzaak van riolering en een excursie bij het gemaal van wethouder Filip van As. De gastles en excursie vonden op donderdagochtend 4 september 2014 plaats op De Zuidster aan de Munterkamp 71 en het gemaal aan de Spijtlofkamp. Met het aanbieden van het lespakket ‘Het riool is geen alleseter’ aan alle basisscholen in Zwolle, hoopt de gemeente onnodige verstoppingen en vervuilingen in het riool te voorkomen.

Dankzij riolering blijft de stad Zwolle hygiënisch en schoon. Het komt vaak voor dat mensen verkeerde spullen door de wc of de gootsteen spoelen. Hierdoor kan het riool verstopt of vervuild raken. Dat veroorzaakt onnodige hoge schoonmaakkosten en is slecht voor het milieu. Door de jonge inwoners te leren wat nut en noodzaak is van de riolering en wat ze wel en niet kunnen doorspoelen, hoopt de gemeente dat zij goed met riolering omgaan en dat zij thuis het goede voorbeeld geven. Sinds de officiële aftrap van het lespakket in februari dit jaar, hebben inmiddels 350 jonge Zwollenaren de les over riolering gevolgd.

Lespakket ‘Het riool is geen alleseter!’

Door het bekijken van een speciale animatiefilm en het spelen van een rioolquiz, leren de leerlingen van groep 6, 7 en 8 wat ze wel en niet door het toilet kunnen spoelen en wat er gebeurt als er verkeerde spullen en (vloei)stoffen in het riool belanden. Tijdens de les leren de kinderen dat ze alleen urine, ontlasting en wc-papier door het toilet mogen spoelen. Wanneer er andere stoffen, zoals medicijnen of verf door het toilet of gootsteen worden gespoeld, ontstaat er vervuiling van het oppervlaktewater omdat rioolwaterzuiveringen deze chemische stoffen niet eruit kunnen halen. Ook kan het riool verstopt raken doordat men bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, frituurvet, etensresten of maandverband doorspoelt. De gemeente biedt het lespakket aan alle basisscholen aan in Zwolle. Het lespakket is te vinden op www.zwolle.nl/riolering.

Gerelateerde artikelen

Back to top button