Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kettingzaag in onveilige populieren Vondelkade

Zieke bomen met spoed gekapt

Zwolle – Populieren, een esdoorn en een paardenkastanje. Ze moesten er deze week helaas allemaal aan geloven. De kettingzaag ging erin omdat de bomen aangetast waren. ‘Instabiel en daardoor gevoelig voor wind’, zo luidde de conclusie na onderzoek. Vanwege de onveilige situatie voor verkeer en omgeving werden ze daarom allemaal gekapt.

Op de stam zie je een dunne lichtkleurige rand van gezond hout. Dat was het enige dat de boom stevigheid gaf. Ook het iets donkerdere hout is al aangetast. Hoe donkerder de kleur hoe groter de aantasting. De toezichthouder van de gemeente pakt zo met zijn hand het verrotte hout uit de boomstronk – Foto: © Peter Denekamp

Donderdagochtend werd gestart met de kap van de populieren aan de Vondelkade. Deels noodkap omdat door de droogte de bomen erg waren aangetast, maar deels ook reguliere snoei. Voordat de kettingzaag erin ging werd eerst nog door een deskundige van de provincie Overijssel gecheckt of de bomen niet bewoond werden door vleermuizen. Dit bleek niet zo te zijn waardoor er kon worden begonnen met het kappen en snoeien.

Eerder deze week moest ook  een esdoorn aan de Vondelkade en een paardenkastanje aan de Philosofenallee er aan geloven.

Een medewerker van de Rova help een oudere slechtziende meneer over de brug van de Nieuwe Vecht heen.

 

Back to top button