Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kerst in Oud Kampen met historische doorkijkjes en persoonlijke ontmoetingen

De toch al sfeervolle binnenstad van Kampen verandert in december 2015 weer in een groot openluchttheater wanneer de 16e editie van Kerst in Oud Kampen van start gaat. Een tweedaags festival dat ieder jaar minimaal 90.000 bezoekers trekt die zich laten verrassen door de vele acts en optredens in de oude Hanzestad.

Kerst in Oud Kampen website

Van historische doorkijkjes naar een ver verleden tot aan persoonlijke ontmoetingen met de personages uit Charles Dickens’ kerstverhalen. En dat alles mogelijk gemaakt dankzij de hulp van vele Kamper sponsoren en vele honderden Kamper vrijwilligers.

Kerst in Oud Kampen 2015

De 16e editie van Kerst in Oud Kampen wordt gehouden op zaterdag 19 december en zondag 20 december 2015 van 16.00-21.00 uur.

Programma

Omgeving Koeplein

Zwieren en zwaaien voor de jongste bezoekers! Hier vindt u de nostalgische stoomcarrousel voor de allerkleinsten. Honger gekregen? Wees welkom bij de huiscateraars van Kerst in Oud Kampen: de welbekende ‘Japies’ verrassen u met culinaire hoogstandjes!

Van Koeplein tot Marktgang

Op dit deel van de Oudestraat ontmoet u onder andere het fantasietheater Kaleidoscoop met Mamatrotski en de kerstengelen. Hier kunt u ook verrast worden door de onvermoeibare jongleur, of de ‘Verschrikkelijke Mendozi’s’. Eng? Misschien – de Mendozi’s staan bekend om hun indrukwekkende fakir-acts! Meer nostalgie treft u ook aan rondom de nostalgische Pipowagen, waar de dansende Veronica te zien en te horen is.

De Oudestraat, vanaf de Marktgang tot de Karpersteeg

Vertedering hier, bij de Prinsesjes met hun speeldoosjes. Maar ook vindt u hier verschillende verrassingsacts, zoals de oude gierigaard Scrooge maar ook een bijzondere juwelenverkoper: hij toont u zijn handelswaar op een bijzondere wijze…Op zoek naar spanning met een flinke dosis humor? Zoek dan Vermakelaar Vincent op die u versteld laat staan met een onbegrijpelijke, onverklaarbare act! Toch nog honger? Hier staat ook de Brusselse Wafelkraam!

Rondom De Vier Jaargetijden/De Bastaard/IJsselkade

De aloude verhalen uit het Kamper visserijverleden komen hier tot leven. Even op temperatuur komen? Dat kan, zing mee met het Torenkoor of de Ketelbinken! Maar pas op, misschien wordt u aangesproken door een kwakzalver….

Van Bastaard tot Van Heutszplein, IJsselkade

Nog op zoek naar een geschikt kerstkadootje? Hier kunt u terecht! De traditionele kerstmarkt van Kerst in Oud Kampen heeft een nieuwe plek gekregen. Het aanbod van de handelaren is gevarieerder dan ooit! Ook is hier de replica van de Kamper Kogge te vinden, de bemanning wil u graag van alles vertellen over dit bijzondere vaartuig en de nog op te duiken IJsselkogge.

Het Van Heutszplein, de nostalgische kermis

Zwieren, zwaaien en verbazen zoals uw (groot)ouders dat al deden; het kan op het Van Heutszplein. Natuurlijk zijn er de brullende motoren van de steile wand, maar ook klein vermaak en het mini-reuzenrad. Op zoek naar nog iets kleiners? Probeer het vlooientheater….

Oudestraat/Van Heutszplein

Op veler verzoek zijn ze weer terug: de ganzen die olijk achter hun muzikale leiders aanwaggelen. Maar ook hier verrassende straatacts, klassieke automobielen en een op hout gestookte oven waar u een warm broodje kunt proeven zoals brood eigenlijk moet smaken.

Oudestraat, vanaf het Van Heutszplein tot aan het Buitenplein

Goed voor de inwendige mens: de honinghandelaar en de viskraam. Maar ook een nostalgische fotograaf die letterlijk op de gevoelige plaat zet. Maar haal hier ook het laatste nieuws, en zie hoe een krant vroeger werd gedrukt! En stap natuurlijk even in onze eigen ‘Old Inn’, en ervaar het Engeland van 150 jaar geleden.

Het Keizerskwartier

Wie tijdens ‘Kerst in Oud Kampen’ wel eens in het Keizerskwartier is geweest, vergeet dat nooit weer: de mooiste wijk van Kampen, compleet aangelicht en met muzikale bijdragen van ‘Vuur en Vlam’, meezingers van het eigen ‘Keizerkwartet’ en de ‘Alluring Ajettes’. Ook hier zwerven bijzondere Kampenaren rond…..

Buitenplein, Buitenkerk

Het wrak van de IJsselkogge mag dan nog niet boven water zijn gekomen, de bemanning van het middeleeuwse schip is wel gewekt en spookt rond op het Buitenplein. Via de gewelven gaat u op zoek naar de kapitein…maar de vraag is of u ‘m vind.

Buitenkerk

Even op adem komen in de Buitenkerk, en luisteren naar de bijdrage van diverse koren. Buiten wordt u verrast door het altijd prettige geluid van Joyfull Sound!

Buiten Hofstraat

Sfeer, en theater: dat is te vinden in misschien wel ‘de mooiste straat van Kampen’. Bijzondere figuratieacts, maar ook muzikaliteit van het jeugdorkest van het Stedelijk Orkest Kampen en AMDG en natuurlijk het Charles Dickens Orkest. Pas op dat u niet in de gevangenis belandt hier….

Buiten Nieuwstraat

Verrassende historische doorkijkjes. Wel eens een kijkje genomen in een ouderwetse bakkerij? Gluur naar binnen in de ‘Soete Suickerbol’! Of swing mee met de Dwarsleggers, die een eenvoudige garage weten om te bouwen tot complete orkestzaal.

Gasthuisstraat

De Gasthuisstraat wordt omgetoverd tot Theaterstraat. Levende standbeelden, maar ook figuratieacts die u misschien wel in hun spel betrekken. Laat u vooral niet tegenhouden de interactie aan te gaan!

De Torenstraat

Aan de voet van de Nieuwe Toren treft u Parijs! Het kan tijdens Kerst in Oud Kampen….de sfeer van de Moulin Rouge, maar Antoine met z’n baquette en een klein autootje dat eigenlijk te klein lijkt voor een vakantie met z’n tweeën…Vive la France!

Botermarkt/Plantage

Op deze twee pleinen ziet u de optredens van jeugdtheaterschool Ventura: de jeugd heeft de toekomst, en dat ziet en hoort u hier. Muziek, zang en dans kortom al het talent dat Kampen te bieden heeft. Ook kunt u op beide pleinen terecht voor een hapje en een drankje.

De Vispoort

Hier betrad u de wondere wereld van Kerst in Oud Kampen, hier verlaat u ook ons festival weer. Natuurlijk wordt u uitgezwaaid, door een paar steltenlopers!

Gerelateerde artikelen

Back to top button