Nieuws uit ZwolleSport

Be Quick boekt eerste overwinning

Zwolle – Be Quick heeft zaterdag de eerste overwinning in deze competitie binnengehaald. Na een moeizame start tegen ZAC herstelde de ploeg zich. Yordi Veldman scoorde vlak voor tijd het winnende doelpunt.
In het Zwolse voetbal spreken we over een historische voetbaldag. Het 88-jarige Be Quick en het nog veel oudere ZAC troffen elkaar nog nooit in competitieverband. Maar een keer moet de eerste zijn. En in 2016 is het dan zover. Voordat de wedstrijd begint is er een minuut stilte voor de overleden Jack Bos, die bij ZAC een prominent lid geweest is.

In een herfstachtig decor met een prachtige najaarszon zien de toeschouwers een beter ZAC in de openingsfase van de wedstrijd. Dat ziet ook ZAC-trainer Egbert Kragt: “We speelden goed en met veel variatie in de lange bal. Bij vlagen zag ik echt goed voetbal. Er zat beweging in de aanval.” Be Quick dat in de openingsfase twee keer goed wegkomt bij acties van Joost Vulkers is zoekende. Bovendien heeft het met Laser Arslan weer een debutant binnen de lijnen. Be Quick laat zich in het eerste halfuur alleen opmerken met een kopbal van Frank Oosterhof.
Kragt, sinds jaar en dag oefenmeester bij ZAC, vindt dat het lang duurt voordat ZAC op voorsprong komt. “We speelden te weinig de cross-bal om de rugdekking te omzeilen. Toch komen we terecht op voorsprong.” In de 29e minuut wordt een fraaie voorzet van Iljas Baltes door Joost Vulkers tot doelpunt gepromoveerd: 1-0. De verdediging van Be Quick ziet er hier niet echt goed uit.

Na het doelpunt stroopt Be Quick langzaam maar zeker de mouwen op. Een goede passeeractie en schot van Emiel Brinkhuis zorgen voor het eerste gevaar.(39e). Het is de inleiding op een slotoffensief in de eerste helft. Kragt: “In de fase voor de rust blijven we dicht bij elkaar om toch maar met een voorsprong de rust in te gaan. En dan valt de tegentreffer toch. Dan ga je met een heel ander gevoel de kleedkamer in.” Het is Sander Aarten die een voorzet van Roan Admiraal binnentikt bij de eerste paal (45e) en zo gaan de partijen toch met een gelijke stand de rust in.

Be Quick begint furieus na de rust en raakt via een kopbal van Frank Oosterhof de lat. Ook Yordi Veldman en Kevin Westerbeek komen nog in kansrijke positie in de eerste minuten na de rust. Egbert Kragt: “In de tweede helft draait de wedstrijd volledig om. Bij ons staan de linies te ver uit elkaar en Be Quick benut de ruimte die er ligt.” Meest opvallende man in het laatste kwart van de wedstrijd is Sander Aarten. Hij kan in de 67e, 82e en 89e minuut alleen op ZAC-keeper Jelle Brouwer af, maar komt niet tot scoren. “Onze keeper houdt ons hier in de race” zegt Kragt.

Voor Be Quick valt het verlossende doelpunt dan toch. Daarvoor wordt de blessuretijd benut. Als Kevin Westerbeek de bal goed teruglegt, is het Yordi Veldman die de 1-2 binnen werkt. Sander Aarten krijgt dan nog de kans om het volgende doelpunt te maken, maar dat gebeurt niet. De vreugde in het Be Quick-kamp is niettemin groot. Eindelijk is de felbegeerde overwinning binnen, nadat die dit seizoen al een paar keer door de vingers glipte. ZAC-trainer Kragt: “Over de hele wedstrijd gezien is dit een verdiende overwinning. Be Quick heeft duidelijk meer kansen gehad dan wij.”

Door de zege stijgt Be Quick in de stand naar plaats 13. Volgende week is er opnieuw een stadsderby, want WVF komt op bezoek. Bij een nieuwe overwinning krijgt de stand een vrolijker aanzien, zoveel is zeker.

Opstelling ZAC: Jelle Brouwer, Tim Benes, Joost Ottens, Melle Reuvecamp, Paul Dobben, Okke Scholten, (70. Tom Hindrix) , Joost Vulkers, Lex Heimerikx, Joren Drost (80. Robin Bastiaan), Ycha van Rossum, Iljas Baltes
Opstelling Be Quick ‘28: Wibo van Dijk, Eric van Beek, Rob Huisman, Laser Arslan, Kevin Westerbeek, Frank Oosterhof, Yordi Veldman, Sertaç Yilmaz, Roan Admiraal, Sander Aarten, Emiel Brinkhuis (80. Julian Ruiter).