Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Kentekenparkeren mag volgens de rechter; geen schending privacy

Zwolle – Gemeenten, waaronder Zwolle, schenden de privacy van burgers niet met kentekenparkeren. Dat bleek uit een uitspraak van de rechtbank donderdag. De organisatie Privacy First had de gemeente Amsterdam voor de rechter gedaagd omdat ze vond dat het invoeren van een kenteken inbreuk maakt op de privacy. Maar de rechter oordeelde anders.

Volgens de rechter is het invoeren van een kenteken een essentieel onderdeel van de handhaving. Daarnaast loopt de privacy van de gebruiker geen onnodig gevaar, aldus het vonnis.

Net als Amsterdam heeft ook Zwolle het kentekenparkeren ingevoerd. Door parkeerders hun kenteken in te laten vullen, kunnen parkeerwachters controleren door alleen de kentekens te scannen. Op termijn moet in Zwolle, deze nog handmatige controle, vervangen worden door scanauto’s die volledig geautomatiseerd kentekens scannen.

Toch geldt er nog een overgangsfase. Door een motie van D66, CDA en Swollwacht mag tot 1 juli 2017 in Zwolle nog geparkeerd worden met het aloude parkeerbonnetje. Bestuurders kunnen het betalingsbewijs achter de ruit leggen om zichtbaar te maken dat er betaald is.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button