KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm

Zwolle – Hogeschool KPZ vervangt per 1 september 2024, als eerste hogeschool in Zwolle in het domein Kind en Educatie, het bindende studieadvies (BSA) door een doorstroomnorm (DSN). Dit geldt voor de bachelor Leraar Basisonderwijs (pabo) en ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional.

Het bindend studieadvies (BSA) schaft men bij Hogeschool KPZ af. Het is een regeling waarbij studenten een bepaald aantal studiepunten moeten behalen om te mogen doorstromen naar het tweede studiejaar. In plaats daarvan zal men een doorstroomnorm (DSN) gaan hanteren. Daarbij beoordeelt men studenten niet alleen op studiepunten, maar meer op de kwalitatieve eisen van hun opleiding. De lat blijft gelijk, zij moeten nog steeds voldoen aan het behalen van studiepunten, maar de doorstroommogelijkheden zijn flexibeler. Studenten worden met de doorstroomnorm beoordeeld op basis van hun totale leertraject.

Flexibiliteit en maatwerk voor de student

Met de invoering van de doorstroomnorm streeft Hogeschool KPZ naar meer flexibiliteit en maatwerk voor haar studenten. Erik Schakelaar, Directeur Opleidingen op Hogeschool KPZ, benadrukt het belang van deze verandering: “Door over te stappen op de doorstroomnorm, geven we onze studenten de mogelijkheid om op hun eigen tempo te leren en te groeien. Het spreiden van de studielast is belangrijk voor het welzijn van onze studenten en helpt uitval voorkomen. Eigenaarschap raakt vergroot, omdat studenten meer regie hebben over de studiesnelheid”.

Voordelen voor de student

De doorstroomnorm biedt voordelen voor de student. Studenten krijgen de kans en de tijd om zich te ontwikkelen tijdens de opleidingen. Dit opent de deur naar een meer inclusieve en diverse leeromgeving, waarin elke student de kans krijgt om te excelleren. Ageeth Bergsma, voorzitter College van Bestuur van Hogeschool KPZ, ziet de voordelen duidelijk: “Met de doorstroomnorm zetten we een belangrijke stap richting een onderwijsomgeving waarin elke student de tijd en ruimte krijgt om zijn of haar potentieel volledig te benutten.”

“We geloven dat dit zal leiden tot meer gemotiveerde en zelfverzekerde studenten die met het beoogde niveau de opleiding afronden.” Ook de studenten van de opleidingscommissie zijn enthousiast. “De doorstroomnorm betekent dat er meer rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van jou als student en dat je de tijd krijgt om je te ontwikkelen.”

Begeleiding en overgangsperiode

Hogeschool KPZ heeft de afgelopen jaren gewerkt aan intensivering van studentbegeleiding en richt deze begeleiding verder in op het succesvol kunnen afronden van de opleiding. Daarnaast richt de hogeschool een zorgvuldige overgangsperiode in om ervoor te zorgen dat de overgang naar de doorstroomnorm soepel verloopt voor zowel huidige als toekomstige studenten. Gedurende deze periode zal er uitgebreide begeleiding en ondersteuning worden geboden aan studenten, zodat zij zich comfortabel voelen bij de nieuwe regeling en het beste uit zichzelf kunnen halen.

Verdere ontwikkelingen

Met de afschaffing van het BSA en de invoering van de doorstroomnorm zet Hogeschool KPZ een belangrijke stap richting een onderwijsmodel dat flexibeler omgaat met de behoeften en capaciteiten van haar studenten. Deze beslissing weerspiegelt het voortdurend streven van de hogeschool naar innovatie en verbetering van het onderwijs. De hogeschool kijkt uit naar de positieve impact die deze verandering zal hebben op haar studenten en de onderwijscommunity als geheel.

Over Hogeschool KPZ

Hogeschool KPZ, gevestigd in het bruisende Zwolle, staat bekend om haar persoonlijke benadering en inspirerende leeromgeving. Met focus op kinderen en jongeren in ontwikkeling biedt Hogeschool KPZ de opleidingen Leraar Basisonderwijs (voltijd/deeltijd), de ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional en een groot professionaliseringsaanbod. Studenten en professionals worden voorbereid op de uitdagingen van morgen. Met uitstekend onderwijs, praktijkgericht onderzoek en nauwe samenwerkingen met het werkveld, streeft Hogeschool KPZ naar meesterschap, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. Meer informatie: www.kpz.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button