Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Kartcentrum Zwolle bootst Formule 1-race na tijdens de ‘Grand Prix van Zwolle’

Zwolle – In aanloop naar de start van het nieuwe Formule 1-seizoen organiseerde Kartcentrum Zwolle op zaterdag 5 maart een eigen Grand Prix. De ‘Grand Prix van Zwolle’ bootste een echte Formule 1-race na, inclusief vrije training, kwalificatie, rijdersparade, sprintrace en hoofdrace. Ervaren en onervaren raceliefhebbers konden zich aanmelden om mee te doen in een eigen kart of huurkart van Kartcentrum Zwolle. Tijdens de rijdersparade geeft Burgermeester Peter Snijders een speech en reikt alle kinderen een medaille uit.

80 jonge kartcoureurs

In totaal gingen 80 jonge kartcoureurs de strijd met elkaar aan. De kartsport is een enorm belangrijke factor in de carrière van toekomstige coureurs, want ook Max Verstappen is ooit begonnen op de kartbaan. Met zijn wereldtitel in de Formule 1, dat twee weken na de Grand Prix van Zwolle weer begint, is de kartsport dan ook populairder dan ooit. De Grand Prix van Zwolle vond plaats op het onlangs vernieuwde circuit van Kartcentrum Zwolle.

Christian Snoek, eigenaar Kartcentrum Zwolle, keek al uit naar de Grand Prix van Zwolle, wat de start van het raceseizoen markeert: “Vorige week is het vernieuwde Kartcentrum Zwolle officieel geopend en we geven gelijk gas met het organiseren van de Grand Prix van Zwolle. Kinderen konden ervaren hoe het is om een Formule 1-race te rijden, maar dan in een kart. Het programma was dan ook exact hetzelfde als tijdens een Formule 1-weekend, maar dan in één dag. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen, dus ook kinderen zonder ervaring en daarom stellen wij onze huurkarts ter beschikking. Daarnaast waren dit keer ook eigen karts welkom, want Kartcentrum Zwolle is eigenlijk uitsluitend voor huurkarts. Tijdens de renovatie is de baan verbreed waardoor er meer inhaalmogelijkheden zijn en dat maakte de race extra spannend.

De Grand Prix van Zwolle

De deelnemers aan de Grand Prix van Zwolle werden in twee klasse verdeeld: klasse F1 (ervaren licentie rijders met wedstrijdervaring) en klasse F2 (beginnend rijders zonder licentie en in een huurkart). Voor de kinderen die mee wilden doen in een huurkart gold een minimale lengte van 155cm. De kwalificatie, die werd verreden in drie sessies, bepaalde de startopstelling. Tijdens de kwalificatie werd niet tegen elkaar geracet, maar een tijd neergezet. Na elke sessie vielen steeds de langzaamste coureurs af en bepaalde vervolgens de startopstelling voor de sprintrace. De sprintrace bepaalde de uiteindelijke startopstelling van de hoofdrace. De winnaar was de rijder met de meeste punten en ontving een prijs van een bekend persoon. De puntentelling was hetzelfde als in de Formule 1.

Gerelateerde artikelen

Back to top button