Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

GRIP-wagen zamelt vanaf 17 april ook cd’s en kaarsenvet in voor hergebruik

Zwolle – Vanaf 17 april 2020 zijn ook cd’s, dvd’s en oud kaarsenvet welkom bij de GRIP-wagen van ROVA in Zwolle. Van deze materialen worden nieuwe kaarsen en kaarsenhouders gemaakt. Het gaat om een samenwerkingsproject van verschillende partners binnen WaardeRing, het Zwolse circulaire ambachtsnetwerk dat draait om kansen voor mensen en materialen.

Werken aan hergebruik

Het zijn toonaangevende, circulaire projecten van WaardeRing: van oude naar nieuwe kaarsen en van cd’s en dvd’s naar kaarsenhoudertjes voor waxinelichtjes. Kringloop Zwolle en de Kamper Kaarsenmakerij WerkKracht15 van Philadelphia werken hierin al langer samen. Van oude kaarsstompjes worden weer mooie nieuwe kaarsen gemaakt.

Sinds de oprichting van WaardeRing in oktober vorig jaar worden ook cd’s en dvd’s gerecycled. Kringloop Zwolle zamelt de materialen in. Leerlingen van vso De Twijn en Thorbecke Praktijkonderwijs demonteren en scheiden de cd’s van het zwarte en transparante plastic en het papier. Zo leren zij het werken in de praktijk, met echte materialen voor een echte opdrachtgever.

Uitbreiding

De projecten lopen zo goed, dat er uitgebreid kan worden. ROVA heeft daarom als partner van WaardeRing besloten om bij wijze van proef een half jaar lang naast de gebruikelijke restmaterialen ook oud kaarsenvet en cd’s en dvd’s aan te nemen bij de GRIP-wagen. De inzameling van kaarsenvet en cd’s en dvd’s passen goed bij de andere grondstoffen die bij de GRIP-wagen ingeleverd kunnen worden. Inwoners maken al goed gebruik van de service van de GRIP-wagen en stellen de service zeer op prijs. Op sommige locaties zit de wagen aan het eind van de dag zo goed als vol.

De inzameling van de extra grondstoffen gaat op vrijdag 17 april van start. Dan staat de GRIP-wagen op de markt op het Rodetorenplein. Na een half jaar wordt de proef geëvalueerd. De GRIP-wagen staat op verschillende tijden en locaties in Zwolle en Hattem. Alle tijden en locaties staan op www.rova.nl/grip

Extra maatregelen vanwege corona

De GRIP-wagen rijdt nog steeds volgens het bestaande schema. Maar om dat te blijven doen hebben wij de hulp van de bezoekers nodig. Wij verzoeken u om uw afval niet te brengen wanneer u gezondheidsklachten heeft, ook niet bij milde verkoudheidsklachten. Houd u daarnaast aan de volgende maatregelen:

houd minimaal 1,5 meter afstand;
gooi uw afval zelf in de containers;
de medewerkers van ROVA assisteren niet bij het uitladen.

Over WaardeRing

WaardeRing is een Zwols circulair ambachtsnetwerk, waarin inmiddels achttien partners samenwerken op weg naar een circulaire economie. Behalve genoemde projecten worden bijvoorbeeld van oude tenten tassen gemaakt, van latten-/bedbodems worden plafondpanelen gemaakt en van oude donzen dekbedden weer nieuwedekbedden. Omdat partijen vanuit zeer verschillende branches intensief en gemotiveerd samenwerken, ontstaan mooie initiatieven op de weg naar een circulaire economie, met zo weinig mogelijk afval.

Gerelateerde artikelen

Back to top button