EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Kans op heling en witwassen klein bij kringloopwinkels

Zwolle – De gemeente Zwolle stelt zich terughoudend op bij de registratieplicht van de goederen in het digitale opkoopregister van kringloopbedrijven. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van het Zwolse CDA door wethouder Paul Guldemond en burgemeester Peter Snijders.

Ook nu al hebben kringloopbedrijven een registratieplicht. In week 22 wordt nog een debat over gevoerd over de wijziging van de wet. Het blijkt dat de registratieplicht niet voor alle goederen gaat gelden. Uit de Memorie van Toelichting (MVT) blijkt dat de registratieplicht alleen gaat gelden voor diefstalgevoelige goederen die nog enige waarde hebben, zoals bijvoorbeeld sieraden. Daarnaast valt een groot deel buiten die plicht. Denk aan witgoed, kleding etc.

Handhaving

Het handhaven van de bepalingen ten aanzien van opkopersregisters door gemeentelijke toezichthouders is in de huidige situatie al niet hoog geprioriteerd. Met een voorgestelde wetswijziging is duidelijk geworden dat voorschriften die zien op het bestrijden van heling en witwassen minder op kringloopwinkels van toepassing zijn. Het is dus niet opportuun om deze branche -streng- te controleren. De beschikbare capaciteit zal daarom ingezet worden om controles uit te voeren en meldingen af te handelen bij bedrijfstakken waarbij de risico’s op heling
en witwassen groter zijn.

Mochten er signalen binnenkomen die zien op het overtreden van de regels door kringloopwinkels dan zal in lijn van de voorgestelde wetswijziging gehandeld worden. Met deze werkwijze wil de gemeente in Zwolle de circulaire doelstellingen voor ogen te houden. Als de wetswijziging wordt doorgevoerd gaat ze hierover in gesprek met de kringloopbedrijven. En op basis van die gesprekken kijkten ze hoe men hier gezamenlijk een goede invulling aan kan geven.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button