Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Kamer vinden in Zwolle straks onmogelijk

ZWOLLE – Studenten kunnen straks geen kamers meer krijgen in Zwolle. Dat is de conclusie die Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) trekt. Een combinatie van nieuwe landelijke wetgeving en maatregelen van de gemeente Zwolle zal zeer negatieve gevolgen hebben voor de Zwolse student.

De landelijke wetgeving houdt in dat sociale studentenhuisvesters niet meer mogen samenwerken met beleggers. Hierdoor zullen betaalbare en kwalitatief goede studentenwoningen zeldzaam worden. Gisteren heeft het SOOZ daarom in samenwerking met 8 studentenvakbonden, waaronder de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), een brief aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze brief uiten de bonden hun zorgen over de nieuwe wetgeving.

Voor Zwolle levert deze wetgeving in de toekomst mogelijk grote problemen op. SSH verhuurt een groot deel van de studentenhuizen in Zwolle. Zij hebben geen eigen panden in Zwolle, maar verhuren woningen van algemene woningcorporaties, zoals DeltaWonen. SSH beschikt niet over de middelen om zelf woningen aan te schaffen. Daarom zal de nieuwe wetgeving in de toekomst voor grote problemen zorgen.

Ook de gemeente maakt keuzes die negatief uitpakken voor de student. ,,De gemeente heeft als doel gesteld voor dit jaar dat studenten kunnen leven, wonen, werken en leren in Zwolle Studie/Studentenstad, maar op het gebied van wonen kan de gemeente nu al niet aan hun doel voldoen”, stelt Johan van der Graaf, voorzitter van het SOOZ. ,,Op dit moment is er al een tekort van bijna 1300 studentenwoningen, en in de toekomst zal dit verder oplopen op het moment dat er geen veranderingen komen.”

Daarnaast ziet Van der Graaf dat er nog de nodige andere problemen zijn binnen de Zwolse studenthuisvesting. Woningcorporaties geven in veel gevallen aan dat studenten niet mogen reageren op woningen. Ook voor beleggers is investeren in transformatie van panden tot studentenhuizen niet aantrekkelijk. Zij krijgen namelijk korting van het Rijk op het moment dat ze investeren in statushouders. Daarnaast is het voor beleggers te veel werk om studentenhuizen zelf te onderhouden. Ook mogen particuliere verhuurders in veel wijken van Zwolle hun huis niet meer opsplitsen tot studentenkamers.

Van der Graaf hoopt dat zowel de gemeente als de Tweede Kamer het woningprobleem serieus nemen. ,,Studeren is door het leenstelsel al een luxe geworden. Als Zwolle wil voldoen aan hun eisen voor Studentenstad Zwolle, moeten zij serieuze stappen gaan zetten en daad bij woord voegen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button