CoronavirusVoorpaginaZorg & Welzijn

Kabinet onderzoekt meer vrijheden door coronapaspoort

Zwolle –  Een bewijs dat je niet besmettelijk bent om daarmee mensen meer vrijheden te geven. Daaraan werkt het kabinet, meldt de NOS vanmiddag via bronnen uit Den Haag. Zo’n coronapaspoort biedt meer vrijheden voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Met zo’n bewijs in de hand kunnen mensen bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop.

Nog bezig

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het “technisch mogelijk maken”, maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

“En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect”, benadrukt de minister. “Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten.”

App

Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. “We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs.” Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.

Voor de zomer

De Jonge verwacht dat het bewijs van niet-besmettelijkheid voor de zomer technisch mogelijk is. Maar of het dan wordt ingevoerd is dus nog de vraag. De minister denkt ook dat het bewijs tegen die tijd kan worden gebruikt voor reizen naar het buitenland.

De afgelopen dagen werd in Den Haag meer gesproken over dit plan, vooral door D66-lijsttrekker Kaag. Dat leidde tot wrevel bij de andere regeringspartijen CDA en VVD, die vinden dat D66 met de eer probeert te strijken terwijl dit idee al werd uitgewerkt in het kabinet.

“Ik ga geen campagnes becommentariëren”, zegt CDA-minister De Jonge daarover. “Maar je moet niet doen voorkomen dat dit ons morgen kan helpen.”

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button