Kaarsen, bloemen en absint voor overleden sterrenchef Jonnie Boer

Zwolle – Op het bordes van het Librije Hotel aan het Spinhuisplein groeit een stil eerbetoon aan een culinaire grootheid. Bloemen, kaarsen, handgeschreven kaartjes, een ongeopende blauwe fles bronwater en een blikje Lavish Grape Absinthe staan op de plek waar verdriet tastbaar wordt. Het is een emotionele hulde aan chef-kok Jonnie Boer, die gisteren op 60-jarige leeftijd is overleden op Bonaire aan een longembolie.
Jonnie Boer
Boer, die samen met zijn vrouw Thérèse jarenlang aan het roer stond van het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant De Librije, was een icoon in de Nederlandse gastronomie. Zijn overlijden kwam onverwacht en laat een diepe leegte achter — in Zwolle, in de culinaire wereld, en vooral bij zijn dierbaren.
Zo niet eerlijk dit!
Op één van de kaartjes bij de bloemen staat met grote letters geschreven: “Zo niet eerlijk dit!” Een ander kaartje leest: “Bedankt & Tot ziens, Rust vredig Jonnie. Sterkte aan familie & collega’s.” Het laat zien hoe geliefd Boer was bij velen.
Verder is het stil bij het restaurant. De Librije was deze week sowieso al gesloten vanwege vakantie.
